Gündem

Öcalan mektubunu okuyan Prof. Dr. Ali Kemal Özcan hakkında “kovuşturmaya yer yok” kararı verilmiş

Tutuklanan Ahmet Özer’ gibi, hakkında başlatılan soruşturmada da "Remzi Kartal"ın ismi geçen Ali Kemal Özcan, “Karşılaştırılacak tarafı yok” dedi

07 Kasım 2024 08:07

23 Haziran seçimlerine iki gün kala Abdullah Öcalan ile görüşerek HDP'ye "tarafız olun" çağrısını içeren mesajı AA ve İHA aracılığıyla açıklayan Doç. Dr. Ali Kemal Özcan hakkında “terör örgütü propagandası” yaptığı iddiasıyla açılan soruşturmada “kovuşturmaya yer yok” kararı verildiği öğrenildi. Söz konusu soruşturmada Özcan’ın PKK yöneticilerinden Remzi Kartal ile görüştüğü iddiaları da yer almıştı. Tutuklanan ve yerine kayyum atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’e yapılan suçlamalardan biri de Remzi Kartal ile görüşme gerekçe gösterilmişti.

Ali Kemal Özcan iki gerekçnin karşılaştırılacak tarafı olmadığını söyledi; "Ayrıca sadece Remzi Kartal ile değil; Cemil Bayık, Rıza Altun, Sabri Ok ve en son İmralı’da Öcalan ile de görüştüğümü, master tezim saha araştırması kapsamında da bir ay kamplarında kaldığım İngilizce ve Türkçe kitaplarımda var. Devlet de örgüt de Allah da kul da biliyor. Bunun çıkıp Ahmet Özer ile karşılaştırılacak tarafı var mı?" Özcan, "Benim kanaatimi soracak olursanız, bu iş sinekten yağ çıkarmaya çalışma metodudur" diye ekledi.

Ahmet Özer’e “Remzi Kartal” suçlaması

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, geçen hafta gece yarısı tutuklanmıştı. Özer’e yapılan suçlamalar arasında On yıllık süreçte, "Özer'in PKK mensuplarıyla çok kez iletişime geçtiği, 14 kez de Kongra-gel eş başkanı Remzi Kartal ile irtibat kurduğu" iddia edilmişti.

Ali Kemal Özcan için de “Remzi Kartal” suçlaması yapılmıştı

Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Özcan 20 Haziran 2019 tarihinde Abdullah Öcalan’ın yazmış olduğu mektubu kamuoyuyla paylaşması çokça konuşulmuştu. Daha sonraki süreçte Özcan’ın PKK’nın Avrupa’daki önemli isimlerinden olan Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar ile görüşmesi kamuoyunda geniş yer bulmuş, söz konusu görüşmeye ilişkin notları sosyal medya hesabında paylaşan Ali Kemal Özcan hakkında Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı. Ayrıca Özcan hakkında Munzur Üniversitesi tarafından idari soruşturma başlatılmış, soruşturma tamamlanana kadar açığa alınmıştı

Kovuşturmaya yer yok kararı

Sözcü’den Evren Demirdaş’ın haberine göre, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ali Kemal Özcan hakkında açılan soruşturmada Remzi Kartal ile olan görüşmesine ilişkin “kovuşturmaya yer yok” kararı verildiği ortaya çıktı.

Kararda, “Ali Kemal Özcan kullanıcı isimli Twitter hesabından PKK/KCK terör örgütü yöneticilerinden Remzi Kartal ile olan konuşmalarını yayınlayarak terör örgütü propagandası yaptığına ilişkin Tunceli il emniyet müdürlüğü email ihbar hattına gelen ihbar üzerine her ne kadar şüpheli hakkında terör örgütü propagandası yapmak suçundan soruşturma işlemlerine başlanılmışsa da, soruşturma konusunu oluşturan şüpheliye ait sosyal medya paylaşımları incelendiğinde yapılan paylaşımlar her ne kadar şüphelinin terör örgütünün üst düzey yöneticileri ile irtibat halinde olduğunu gösteriyorsa da paylaşım içeriklerinin terör örgütünün cebir tehdit şiddet içeren eylemlerini meşru gösterici övücü nitelikte olmadığı  AİHS ve anayasamızla güvence altına alınan düşünce özgürlüğü kapsamında bu haliyle atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından şüpheli hakkında atılı suçtan CMK’nın 172. maddesi gereğince kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi” denildi.

“Bu karar, Remzi Kartal ile görüştüm diye açılmış bir soruşturma temelinde değil”

Karara ilişkin SÖZCÜ’ye konuşan Prof. Dr. Ali Kemal Özcan, şu ifadeleri kullandı;

“Aslında bu karar, Remzi Kartal ile görüştüm diye açılmış bir soruşturma temelinde değil. İhbarlar çok kapsamlı; ‘terör örgütünün propagandasını yapmak, terör örgütünü övmek’ gibi iddialar da vardı bu soruşturmada. Remzi Kartal ile görüşme soruşturmanın sebebi değil. Zaten bu suçlamaların hepsinin doğru olmadığı ortaya çıktı.

“Ahmet Özer ile karşılaştırılacak tarafı yok!”

Ayrıca sadece Remzi Kartal ile değil; Cemil Bayık, Rıza Altun, Sabri Ok ve en son İmralı’da Öcalan ile de görüştüğümü, master tezim saha araştırması kapsamında da bir ay kamplarında kaldığım İngilizce ve Türkçe kitaplarımda var. Devlet de örgüt de Allah da kul da biliyor. Bunun çıkıp Ahmet Özer ile karşılaştırılacak tarafı var mı?

“Bu iş sinekten yağ çıkarmaya çalışma metodudur!”

Benim kanaatimi soracak olursanız, bu iş sinekten yağ çıkarmaya çalışma metodudur. Benim konumum ile Ahmet Özer’in konumunu karşılaştırmanın haber değeri var belki ama, benim 2005’te Türkiye’ye dönme sebebim de herkese açıktır: terör ve şiddeti ortadan kaldırmak ve bu süreci Öcalan üzerinden bir çözüme götürmenin kilitlenmişliği içerisindeyim.

"Ahmet Özer ile arkadaşlığım Çözümsüzlük Cephesi tarafına geçene kadar sürdü!"

Bunu devlet de biliyor, Allah da kul da biliyor. Ama bazı çevreler bilmemezlikten geliyor. Ahmet Özer ile arkadaşlığım var 25 yıl önce tanışmıştık 10-15 senede sürdü… Ama ne zaman ki, Çözümsüzlük Cephesi tarafına geçene kadar sürdü! Sonrasında Çözümsüzlük Cephesi’nin üzerinde uzlaştığı bir isim olarak Esenyurt’a seçtirildi.  Dolayısıyla, bu manadaki karşılaştırmalar sinekten yağ çıkarma dışında bir sonuç vermez."


CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı

Prof. Dr. Ahmet Özer, 31 Mart seçimlerinde CHP ve DEM Parti'nin "kent uzlaşısı" kapsamında, CHP'nin Esenyurt adayı olmuş ve yüzde 49 oy oranıyla belediye başkanı seçilmişti. Özer, 30 Ekim sabahı hakkında yürütülen "PKK/KCK örgüt üyeliği" soruşturması kapsamında ev baskınıyla gözaltına alındı. Evinde, arabasında ve belediye binasında arama yapıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasına göre, aynı zamanda akademisyen olan Özer'in, geriye dönük yapılan 10 yıllık inceleme kapsamında, görüştüğü 694 kişinin "örgüt mensubu olduğu" iddia edildi. Açıklamaya göre, belediye başkan adayı olduğunda adli sicili soruşturulan Özer'in, hakkında telefon dinlemesi uygulandığı, konuşma dökümlerinin oluşturulduğu, fiziki takibe alındığı ve hesap hareketlerinin incelendiği öğrenildi. Soruşturmanın üç ay önce başlatıldığı, Özer'in KCK'lı Remzi Kartal'la yapılan görüşmesinin ise çözüm süreci zamanı 2015'te gerçekleştiği öğrenildi. 

CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı: Soruşturma 3 ay önce başlatılmış, 10 yıllık inceleme yapılmış

Ahmet Özer'in ifadesi ortaya çıktı: Hepsi uydurma, kayyım atanmasının alt yapısı oluşturuldu; Remzi Kartal Van vekiliydi, aynı aşirete mensubuz, ailesini tanırım

Özer'in ifadesi: Hepsi uydurma, kayyım atanmasının alt yapısı oluşturuldu

Özer, yaklaşık 12 saatlik gözaltı süresinin ardından gece yarısı "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. Hakimlik ifadesinde suçlamaları kabul etmediğini söyleyen Özer, "Ben 1,5 milyonluk şehrin belediye başkanıyım, çağrılsaydım koşa koşa ifade vermeye gelirdim. Bunların hepsi uydurma, zorlama siyasi atraksiyonlar ile görevden alınmam için uydurulmuştur. Kayyım atanmasının alt yapısı oluşturulmuştur" dedi.

Özer, "10 yıldan fazladır CHP'ye mensubum, en son seçimde aday oldum, İmamoğlu'nun danışmanlığını yaptım, Devlet Planlama Teşkilatı'nda Recep Yazıcıoğlu ile görev yaptım, bugüne kadar bir şey yok, 10-15 yıl önceki bir takım olaylar gündeme getirilerek görevimden uzaklaştırılmaya çalışılıyor" diye ifade verdi. 

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in avukatı: Kumpas çok açık; evini kiraladığı öğrencinin amcasının 'örgütten davası var' diye örgütle ilişkili gösteriliyor

İmamoğlu: Ahmet Özer aday olduğunda adli sicilini soruşturdunuz, temiz kâğıdı verdiniz; 6 ayda ne değişti?

"Terör örgütüyle bağını" gösteren “en önemli görüşme” başsağlığı konuşmasıymış

İstanbul Başsavcılığı’nın Özer hakkındaki tutuklamaya sevk yazısında, Özer’in “Terör örgütüyle bağını gösteren en önemli telefon konuşmasının”, üç kardeşi hakkında "örgüt üyeliği"nden işlem yapılan Mehmet Kaya isimli kişiyle, annesinin vefatından sonra başsağlığı için yaptığı telefon görüşmesi olduğu belirtildi.

Özgür Özel: Erdoğan'ın bu işi bildiği ortada, Esenyurt ile başlayan adımın İBB üzerinden devam ettirilebilmesi, kötücül aklın yapmayacağı iş değil!

 
 

Savcılık ifadesi sürerken "Esenyurt Belediyesi'ne kayyım atandı" iddiası

Özer'in savcılık ifadesi sürerken, İçişleri Bakanlığı tarafından Esenyurt Belediyesi'ne Beşiktaş Kaymakamı Oğuzhan Bingöl'ün kayyım olarak atandığı öne sürüldü. Haber ilk olarak, Sabah gazetesi ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik tarafından servis edildi. Ancak Atik, 15 dakika sonra yeni paylaşımda düzeltmeye gitti. T24'e açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Biraz evvel TBMM'de iktidar kulisinde konuştuğumuz İçişleri Bakanı böyle bir işlemin yapılmadığını söyledi. Ancak Sulh Ceza Hakimliği'nden tutuklama kararı çıkarsa daha sonra işleme bakacaklarını ifade etti. Biz hepimiz bu memlekette bu cümlelerin satır aralarının ne anlama geldiğini biliyoruz" dedi.

Avukatı: Kiracısı olan öğrencinin amcasının 'davası var' diye ilişkili gösteriliyor

T24'e açıklama yapan Ahmet Özer'in avukatı Şevket Tuci, "Müvekkilimize kumpas kurulduğu açık. Örneğin Mehmet diye biriyle görüşüyor. Mehmet'in kardeşi örgütle ilişkili ama Mehmet'in sicili temiz, bundan suçlanıyor. Mesela Ahmet Özer evini kiraya veriyor. Kiralayanlar öğrenci, ev kirasını da öğrencilerden birinin amcası ya da babası. Kirayı ödeyen kişinin örgütten davası var diye bununla ilişkili gösteriliyor" dedi. 

Tutuklanan Ahmet Özer hakkındaki “en önemli görüşme” başsağlığı konuşması çıktı

Beyoğlu Kaymakamı özel onaylı terfi aldı, bir gecede vali yardımcısı olup kayyım atandı

Özer'in 30 Ekim'de tutuklanmasının ardından 31 Ekim sabajı yerine kayyım atandı. Önceki geceye kadar Beyoğlu Kaymakamlığını yürüten Can Aksoy’un kayyım olarak atandığı İçişleri Bakanlığı’nca duyuruldu. Esenyurt Belediyesi’ne Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy’un getirilmesi kararı sonrasında Aksoy, İçişleri Bakanlığı’nca özel vekalet onayı ile İstanbul Vali Yardımcılığı’na terfi ettirildi. Vekaletli terfi onayının İstanbul Valiliği’ne ulaşmasının ardından, bu kez valilik onayı ile Esenyurt Belediye Başkanlığı’na kayyım atandı.

Esenyurt kayyımına “özel onaylı terfi”: Bir gecede vali yardımcısı yapıldı, sonra kayyım olarak atandı

 

Ahmet Özer kimdir?

Prof. Dr. Ahmet Özer, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladı. Ardından, Hacettepe ve ODTÜ’de sosyoloji ve bilim felsefesi alanlarında yüksek lisans yaptı ve Hacettepe’de “Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) Sosyo Ekonomik ve Politik Boyutları” başlıklı çalışmasıyla doktora derecesini aldı.

1991-1997 yıllarında 145 belediyeyi içeren GAP Belediyeler Birliği'nin Genel Sekreterliği görevini yürüttü. Ayrıca akademik hayatı boyunca Mersin Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Toros Üniversitesi gibi çeşitli üniversitelerde öğretim üyeliği yaptı, bu kurumlarda rektör yardımcılığı, dekanlık ve bölüm başkanlığı gibi görevler üstlendi.

Ulusal ve uluslararası alanda 30’dan fazla kitap yayımladı, kentleşme ve yerel yönetimler üzerine çalıştı. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde, DEM Parti'yle yapılan "kent uzlaşısı" kapsamında CHP’nin Esenyurt Belediye Başkan adayı oldu. Yüzde 49 oy olarak sandıktan çıkan birinci isim oldu.

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer kimdir?


Hakkari Belediyesi'nden sonra ikinci tutuklama

31 Mart'taki seçimde Hakkari Belediye Başkanı seçilen Mehmet Sıddık Akış da yargılandığı dava kapsamında 3 Haziran'da Van'da gözaltına alınmış ve İçişleri Bakanlığı tarafından aynı gün görevden alınarak yerine Vali Ali Çelik kayyım olarak atanmıştı. İçişleri Bakanlığı, görevden almaya ilişkin Akış hakkında "terör örgütü üyeliği" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılmış bir davayı ve sürmekte olan bir soruşturmayı gerekçe göstermiş, Akkış 5 Haziran'daki duruşmada ise 19 yıl 6 ay hapis cezası alarak tutuklanmıştı. 

 


Şirin Payzın, Evren Balta, Soli Özel ve Barçın Yinanç değerlendirdi:

İkinci Trump dönemi ABD, dünya ve Türkiye için ne anlama geliyor?