Ekonomi

Öğrenci evinin maliyeti ikinci elde 25 bin liradan başlıyor!

01 Eylül 2024 07:31

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla öğrencilerin de barınma sorunu baş göstermeye başladı. Yurt yerine ortak eve çıkmayı planlayan öğrencinin ise ikinci elde dahi temel ihtiyaçlarını karşılamasının maliyeti 25 bin liradan başlıyor, 40 bin lira ve üzerine çıkıyor.

Hürriyet’e konuşan bir esnaf, beyaz eşya fiyatlarının 3 bin 500 ila 12 bin lira, baza ve yatak fiyatının 2 bin ila 5 bin lira, gardırobun ise 1.500-3 bin lira arasında olduğu bilgisini verdi. Geçen seneye oranla fiyatların yüzde 60 arttığını söyleyen esnaf, “Bu sene bir ev ortalama 25 bin liraya dizilir. Ama bu sene satışlar yavaşladı. Çünkü ev kiraları çok yüksek. Bu durum herkesin yurt tercih etmesine neden oldu. Geçen sene mal yetiştiremiyorduk. Bu sene daha iki kere toplu mal sattık” dedi.

Yine Üsküdar’da bulunan başka bir esnaf, bu yıl öğrencileri görmediklerini ve işlerin durgun olduğunu söyledi. “Dükkanlar boşalmıyor, eskiden çok hızlı boşalırdı” diyen mağaza sahibi “Öğrenciler internetten de alışveriş yapıyor. Ayrıca ev kiralarından dolayı öğrenciler yurda çıkıyorlar” dedi.

Kadıköy’de ikinci el piyasasını da esnaflar şöyle anlattı:

““Buzdolabı 4 bin lira, öğrenciler genellikle üç kapılı gardırop alıyor onların fiyatı da 3 bin lira, tek kişilik yatak-baza bin 500 lira, 5 kg çamaşır makinesi 4 bin 500 lira, bulaşık makinesi de 4 bin lira. Toplam ortalama 20-25 bin lira tutuyor. Eskisi kadar çok öğrenci gelmiyor. Öğrenci sezonu kalmadı. Kadıköy’de kiralar çok yüksek olduğundan öğrenciler yurtları tercih ediyor.”