Ekonomi

Öğrenciler için kiralık ev arayışında zorlu sezon: Kiralar neredeyse iki katına çıktı

Türkiye'de son iki yılda kiraların hızla yükselmesi, özellikle zam sınırlamasının sona erdiği yaz aylarında talebin yüksek olmasıyla birleşince, öğrencilerin için barınma maliyetleri daha da yükseliyor

17 Temmuz 2024 07:08

Üniversite öğrencileri için barınma arayışı giderek zorlaşırken, İstanbul, Ankara ve İzmir'de öğrenci nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde ev kiraları hızla artıyor. İstanbul'da 100 metrekarelik 2+1 evlerin ortalama kirası 20 bin TL'den başlayarak 35 bin TL'ye kadar çıkıyor. Ankara'da ise en düşük kira bedeli 14 bin TL, İzmir'de ise 17 bin 500 TL olarak belirlenmiş. Öğrenciler için uygun fiyatlı konut bulmanın zorlaştığı bu dönemde, kiraların geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık 2 katına çıkması dikkat çekiyor.

Binlerce öğrenci, sınav stresini geride bırakıp, üniversite tercihleri sonrasında eğitim alacakları şehirleri belirlemeye hazırlanıyor. Öğrenciler için yeni bir yaşam başlarken, barınma sorunu da önemli bir sınav haline geliyor. Türkiye'de son iki yılda kiraların hızla yükselmesi, özellikle zam sınırlamasının sona erdiği yaz aylarında talebin yüksek olmasıyla birleşince, öğrenciler için zorlayıcı bir durum ortaya çıkıyor.

Hürriyet'in aktardığına göre, İstanbul'un öğrenciler tarafından tercih edilen 9 ilçesinde, en uygun ortalama fiyat 20 bin TL ile Avcılar'da bulunuyor. Ankara ve İzmir'de de benzer durumlar gözlenirken, özellikle prestijli üniversitelerin bulunduğu Ankara'nın Bahçelievler, Beşevler gibi semtlerinde kira fiyatları yükseliyor. İzmir'de ise öğrencilerin tercih ettiği ilçelerde son bir yılda kira artışı yüzde 90'ı geçmiş durumda.

Ülke genelinde öğrenci şehirleri olarak bilinen Eskişehir, Konya, Bursa, Kocaeli ve Kayseri gibi illerde de 10 bin TL'nin altında konut kiralamak neredeyse imkansız hale gelmiş. Kiraların artışıyla birlikte öğrencilerin maliyetlerinin de önemli ölçüde arttığı bu dönemde, TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, konutta arz ve talep dengesinin henüz sağlanamamış olması nedeniyle kira fiyatlarında artışın devam edeceğini belirtiyor. Maya, özellikle yaz aylarında öğrenci ve yeni evlenenlerin talebinin artmasının bu durumu daha da zorlaştıracağını ifade ediyor.

Grafikler: Hürriyet