Gündem

Ölümcül hastalığa yakalanan işçilerin, 11 yıllık tazminat mücadelesi

26 Eylül 2024 09:34

T24 Haber Merkezi

Slikozis tozundan ölümcül hastalığa yakalanan işçiler teker teker hayatını kaybederken bir yandan tazminat davası mücadelesi veriyor. 11 yıldır süren tazminat davaları bir türlü sonuçlanmayan işçiler, "Tazminatı alamazsak gözümüz açık gidecek" diyor.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, bugüne kadar 5 işçinin ölümüne, 150’ye yakın işçinin ölümcül hastalığa yakalanmasına yol açan "silikozis mağdurları" tazminat alabilmek için 11 yıldır adalet arayışında. İşçiler, mahkemenin işvereni yüzde 100 kusurlu bulmasına rağmen tazminatlarını hâlâ alamamaktan şikayetçi. Birçok hastanın durumunun ağırlaştığı ve akciğer nakli aşamasına geldiği bu süreçte, tazminat yolu bekleyen işçilerin çoğu ciddi ekonomik sıkıntı çekerken; bir yandan hak mücadelesi veriyor.

"Biri ölünce maskeyi sınırsız vermeye başladılar"

Silikozis hastalığına yakalanan işçilerden Ramazan Yeğin yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Güral Porselen’in hammadde kırma ve öğütme bölümündeki aşırı tozlu ortamında yıllarca çalıştım. Bize ayda sadece 4 maske veriyorlardı. Ancak maskeler iki saatte tozla doluyor, biz de havayla temizleyip tekrar tekrar kullanmak zorunda kaldık. Bir arkadaşımız ölünce maskeyi sınırsız vermeye başladılar. Ancak iş işten geçti.”

Davanın geçmişi

Güral Porselen işçileri, çalıştıkları iş yerinde tozlu ortama maruz kalarak tedavisi olmayan ölümcül hastalığa yakalandıkları iddiasıyla firmaya ilk tazminat davasını 2013 yılında açtı. 2014 yılında da işveren ve yöneticileri hakkında ceza isteyen işçiler; hastaneden aldıkları ağır raporlar sayesinde kısa sürede davaların sonuçlanacağını umuyorlardı. Savcının ceza davasını açması 2020 yılını buldu. Bu sürede işçilerin hastalık düzeyleri yüzde 80’lere yaklaşarak ölümcül noktaya yaklaştı. 3 hasta silikozis teşhisiyle, durumu kötüye giden 2 hasta da kalp krizi ve benzeri nedenlerle öldü.

 

"Mustafa Kemal çağırdı, geldik"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele