Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “Türkiye’deki doğal yapıyı korumak, bölgelerdeki habitatları birbirine bağlamak ve türlerin geçişine imkân sağlamak” iddiasıyla 22 ilde ekolojik koridor oluşturulacağını duyurdu. Bunun üzerine Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, projenin bilimsellikten uzak ve rant odaklı olduğunu ifade etti.
BirGün'den Burcu Cansu'nun haberine göre, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, ekolojik koridorun millet bahçesine bağlanmasının ekolojik hayat açısından anlamı olmadığını belirtirken, Prof. Dr. Atmış da millet bahçelerinin bu projedeki tek varlık nedeninin rant olduğunu söyledi.
Her canlının kullandığı yollar farklı özellikler taşıyor
Prof. Dr. Tolunay, birbiri ile yakın olan ama kopuk kalmış doğal habitatlar arasında canlıların iletişimini sağlayan alanlar kurulmasının önemli olduğunu belirttikten sonra, "Fakat bu birleştirme üçüncü köprüde olduğu gibi önce doğal hayatı talan edip sonrasında ekolojik köprü yaparak olmaz" dedi.
Ekolojik koridor oluşturmadan önce kapsamlı bir araştırma yapmak gerektiğinin altını çizen Tolunay, konuyla ilgili olarak şunları anlattı:
“Adana-Mersin, Üçüncü Köprü ve yeni açılan İzmir-istanbul Otoyolu üzerinde birer ekolojik köprü var. Ekolojik köprü yapmadan önce hayvanların sürekli kullandıkları rotaların, su kaynaklarının, canlı türlerinin incelenmesi gerekiyor. Her canlının kullandığı yollar farklı özellik taşıyor. Örneğin, kaplumbağa için ekolojik köprü için farklı özellikte, toynaklı hayvanlar için farklı özelliklerde olmalıdır. Yoksa hayvanların kullanmadığı noktaya bir koridor oluşturursunuz ve hayvanlar tarafından kullanılmaz. Bu ekolojik köprülerde bildiğim kadarıyla bu hususlara dikkat edilmedi."