Politika

Ömer Çelik'ten Özel'e 'teğmenler' çıkışı: Harbiyeliler de imam hatipliler de bu milletin değeridir

11 Eylül 2024 17:33

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Harbiyeliler de imam hatipliler de bu milletin değeridir” dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i hedef alan Çelik, “Hangi okuldan mezun olursa olsun, kanunlar çerçevesinde faaliyet gösteren bütün bu kurumlardan mezun milletin evlatlarının, bu millete hizmet etmek için mezun olduğu açıktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözlerine dönük bu yaklaşım, provokatif bir yaklaşımdır” şeklinde konuştu.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, Kara Harp Okulu'nun mezuniyet töreninin ardından kılıç çekip, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" diyerek yemin eden teğmenlere ilişkin açıklamaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Özel'in, Erdoğan'ın ifadelerine yönelik eleştirilerine tepki gösteren Çelik, "Böyle bir yaklaşım provokatif bir yaklaşımdır. Sorunlu siyaset anlayışıdır" dedi.

Çelik, Narin Güran cinayetinden siyasi sonuç çıkarılmasının ise 'yanlış' olduğunu savundu. 

'Kınanması gereken bir yaklaşım'

"'Cumhurbaşkanımıza dönük Harbiyeliler ile İmam hatiplileri karşı karşıya getiriyor' ifadeleri kınanması gereken yaklaşımdır" diyen Çelik, Özel'in ilkel bir yaklaşım sergilediğini iddia etti.

Kılıçlı yemin tartışma yarattı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Kara Harp Okulu mezuniyet töreninin ardından teğmenler, törenin yapıldığı sahanın ortasında toplanarak kılıçlarını çekmiş, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganını attıktan sonra bir yemin metni okumuştu. Teğmenlerin görüntülerinin sosyal medyada yayılması üzerine, tartışma başlamıştı. 

Bahçeli'den tepki

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve AKP'ye yakın bazı isim ve hesaplar, teğmenleri hedef alan açıklamalar yapmıştı. Bahçeli, "Meselenin yakından takipçisi olacağız" derken, "30 Ağustos’u gölgeleyen, ülkemizi meşgul eden, hasımları ümitlendiren, istismar lobisini heyecanlandıran ikinci yemin hadisesinin her bakımdan netliğe kavuşması zorunludur" ifadelerini kullanmıştı.

Bahçeli ayrıca, "Siyaset ve toplum gündemine oturan, medyada her gün otopsi raporu yazılan vaki yeminin gayesi nedir? Buna kim ya da kimler karar vermiştir? Kanunla belirlenmiş yemini müteakiben mezun subayların bir bölümünün dile getirdikleri yemine ihtiyaç duyulmasının mana ve maksadı nasıl yorumlanmalıdır?" demişti.

TIKLAYIN - Bahçeli'den "Atatürk'ün askerleriyiz" yemini eden teğmenler üzerinden tepki dolu mesaj: İstismar lobisini heyecanlandıran ikinci yemin hadisesi...

Ömer Çelik: Teğmenlere hakaret kabul edilemez

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise yaptığı açıklamada teğmenlere sahip çıkmış, "Bunlar milletin evlatlarıdır" demişti. "Teğmenlere hakaret edilmesi de kabul edilemez" diyen Çelik, "İşte 'Hükümet Türkiye'yi şöyle şöyle kapatmaya çalışıyordu, AK Parti'ye buna karşı bir direniş kılıcı çekildi' gibisinden üslupla konuşmaları, asıl bunların yaptığı şey işte o eski vesayet anlayışının diriltilmeye çalışılması meselesidir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Çelik, "Her şey incelenir, değerlendirilir, bir disiplinsizlik varsa bu disiplinsizliğe ya da bakılır ama burada dışarıdan söz söyleyerek, hem bu görüntü üzerinden bir vesayet hortlatmaya çalışan birtakım emekli askerlerin, siyasetçilerin, birtakım yazarların tutumu da yanlıştır" diye konuşmuştu.

TIKLAYIN - AKP'li Çelik: Teğmenlere hakaret kabul edilemez, yemin töreninde Atatürk'ü anmaları kadar doğal bir şey yoktur

Özgür Özel: "Hepimiz Trikopis'in askerleriyiz" mi diyeceklerdi?

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise teğmenlere yönelik eleştirilere tepki göstererek, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz' demişler. Birileri bundan da rahatsız olmuş, ne diyeceklerdi?" vurgusunda bulunmuştu.

Özel, "Bu çocuklar size benzeyip de 'Hepimiz Trikopis'in askerleriyiz' mi diyeceklerdi? Elbette Mustafa Kemal'in askerleri onlar" diye ekledi ve Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı esnasında Türk Ordusu'na karşı savaşan Nikolaos Trikopis'e göndermede bulundu.

TIKLAYIN - Özgür Özel'den teğmenlere yönelik eleştirilere sert cevap: "Bu çocuklar size benzeyip de 'Hepimiz Trikopis'in askerleriyiz' mi diyeceklerdi?"

AKP hükümetine yakın bazı gazetelerdeki haber ve köşe yazılarında da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP kurmaylarının, kılıçlı yemin olayından rahatsızlık ve kaygı duydukları iddia edilmişti. 

TIKLAYIN - Kulis | Erdoğan, MKYK toplantısında "Teğmenler o hareketi ben oradayken yapamazlardı" demiş

TIKLAYIN - AKP'de "teğmenler" kavgası büyüyor | Mücahit Birinci'den Yiğit Bulut'a: Ya siz FETÖ artığısınız ya da çer çöp sizsiniz

MSB inceleme başlattı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde teğmenlerin kılıçlı yemin etmesine ilişkin inceleme başlattı.

MSB'den yapılan açıklamada, "Olay her yönüyle incelenmektedir. Disiplin mevzuatı kapsamında kastı, kusuru, ihmali olan personel hakkında işlem yapılacaktır" denildi. 

TIKLAYIN - Milli Savunma Bakanlığı "teğmenlerin kılıçlı yemini" hakkında inceleme başlattı

Çelik, özetle şunları söyledi:

"Özel'in Harbiye-İmam Hatip karşılaştırması temelsizdir. Bu milletin çocuklarına haksızlıktır. Hem Harbiyeliler hem İmam Hatipliler milletin değeridir. Özel, provokatif açıklama yapmıştır. Bütün bu kurumların yüksek standartlarda eğitim vermesi, disiplinlerinin gözetilmesi, geleceğe dönük olarak bu çerçevede faaliyetlerini yürütürken hassasiyetler içinde olmaları kıymetli olacaktır. Bütün bu kurumlar üzerindeki hassasiyetlerin net şekilde gözetilmesi gerektiğini ifade etmek isteriz."

Özel ne demişti?

CHP Lideri Özel, teğmenlerin geleneksel yeminlerindeki kılıç çatma ritüelini hedef alan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "O kılıçtan Türkiye düşmanları, Atatürk düşmanları korkar" sözleriyle tepki göstermişti. Erdoğan'ın konuşmayı İmam Hatipliler Derneği tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaptığına dikkat çeken Özel, "Erdoğan 8 gün sustu, 8 gün sonra manidar ama manası hiç hoş olmayan bir konuşma yaptı. İmam hatiplilerin bir toplantısında bu konuşmayı yapmak 'ben bir kutuplaşma istiyorum' demek" ifadelerini kullanmıştı.

'Narin cinayetinden siyasi sonuç çıkarmak yanlış'

Diyarbakır'da cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran cinayetine ilişkin soruşturmaya da değinen Çelik, "Buradan siyasi sonuç çıkarmak fevkalade yanlıştır" dedi.

Çelik, şöyle devam etti: 

"Milletimizin evladı olan milletimizin acısı olarak maalesef toprağa verdiğimiz Narin kızımızı büyük acıyla hatırlıyoruz Bugün de bir heyet genel başkan yardımcısı arkadaşlarımız Narin'in mezarını ziyaret edip, taziyelerini bir kez daha ifade edecekler. Sayın Cumhurbaşkanımız adli sürecin takipçisi olacağını, bu kişilerin gereken cezayı alması için en yüksek şekilde takip edeceklerini ifade ettiler."

Diyarbakır Barosu Başkanı Eren, Narin Güran cinayeti soruşturması ile ilgili gizlilik ihlallerine tepki gösterdi: Hukuki süreçleri işleteceğiz!

Tutuklanan itirafçı Nevzat Bahtiyar ifadesini değiştirdi, amcayı işaret etti: Salim Güran "Arif'in kızını öldürdüm, cesedi alıp yok edeceksin, yoksa seni öldürürüm" dedi

Narin’in amcasının mahkemedeki ifadesinin tam metni ortaya çıktı: Ben bunu açıklayamam; olay günü Narin'i görmedim

"Bilip söylemediklerimiz var" sözleri tepki çekmişti; AKP'li Ensarioğlu'ndan yeni açıklama: Amcası Salim Güran, görmemesi gereken bir şeyi gördüğü için Narin’i öldürmüş olabilir

Narin'in kaybolduğu 19 günde neler yaşandı?

Olay, 21 Ağustos'ta öğleden sonra Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi'nde meydana geldi. Saat 13.50’de evden çıkarak Kur'an kursuna giden Narin Güran, o gün en son 18.47’de görüldü. Evlerine dönmeyince ailesi kendi imkanlarıyla aradı. Köylülerle yapılan aramadan da sonuç alınamayınca Narin'in babası Arif Güran, aynı gün saat 20.00 sıralarında jandarma karakoluna giderek kızının kayıp olduğunu bildirdi.

Bunun üzerine bölgeye Bağlar Jandarma Komutanlığı, Bağlar Asayiş Komando Bölük Komutanlığı, Jandarma Özel Harekat timleri, Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT), İstihbarat Şube Müdürlüğü, Köpek İz Takip Timi ve Su Altı Arama Kurtarma Timi'nin yanı sıra sağlık, AFAD, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama ekipleri ile ilçe belediyelerinden de arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

Narin, 19 gün sonra dere kenarında bir çuvalda ölü bulundu | Anne, baba, 2 abi, 3 amca ve yengesi de gözaltında; "Sol bacağı kopmuş, boğazında lezyon var, cesette ciddi çürüme başlamış"

AKP Diyarbakır Milletvekili Ensarioğlu: Bilip söylemememiz gereken şeyler var çünkü Narin'in ailesi bizim dostlarımız, herkes suçlu değil

Narin'in kaybolduğu saatlerde yoldan geçtiği tespit edilen yaklaşık 150 araç sorgulandı. Mahalledeki evler ve köye giriş yapan araçlarda arama yapıldı. Toplamda 12 bin 565 araç arandı, 130 kişinin ifadesin alındı. Ayrıca 32 bin 952 kişi kontrol edildi, 7 iz takip köpeği ile 11 bin dönümden fazla alanda arama yapıldı.

Öte yandan, Narin'in kaybolmadan önceki son görüntüleri okulun güvenlik kamerasına yansıdı. 21 Ağustos'ta saat 15.15'i gösteren görüntülerde, Narin'in 4 arkadaşıyla yürüdüğü ve ardından ayrılıp, tepe yolunu kullanarak evine doğru gittiği anlar yer aldı. Arama çalışmalarında 22 Ağustos'ta Güran ailesinin evine 3 kilometre mesafede, 28 Ağustos'ta ise 2 kilometre mesafede 2 farklı çocuk terliği bulundu. Ancak her iki terliğin de ailesinin beyanıyla Narin Güran'a ait olmadığı belirlendi.

Siyasetçilerden sanatçılara, gazetecilerden yazarlara; Narin'in ölümüne sosyal medyada büyük tepki!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Narin evladımızı bizden kopartanların en ağır cezayı almaları için sürecin bizzat takipçisi olacağım!

Soruşturma kapsamında Narin Güran'ın ağabeyi Enes Güran (18), kolundaki ısırık izleri nedeniyle gözaltına alındı. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndaki incelemede, ısırık izlerinin Narin'e ait olup olmadığı tespit edilemeyince E.G. serbest bırakıldı.

Soruşturma kapsamında bu kez Narin'in amcası, aynı zamanda kırsal Tavşantepe Mahallesi'nin muhtarı Salim Güran gözaltına alındı. Güran'ın aracından alınan DNA örneklerinin, Narin'in kıyafetlerindeki DNA örnekleri ile eşleştiği belirlendi. Jandarmadaki işlemlerinin ardından zırhlı araçla adliyeye sevk edilen Salim Güran, 2 Ağustos günü çıkarıldığı mahkeme tarafından 'Kasten öldürme' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından tutuklandı.

Otopsiye giren Diyarbakır Baro Başkanı: Narin'in çuvalda terlikleri, çantası, Elif Ba'sı bulundu, ceset deforme olmuş

Narin'in ölen engelli ablası için "Düşüp öldü denildi, dosya kapandı" iddiası: "Doğal ölüm mü, cinayete mi kurban gitti; mezarı açılarak bakılmalı"

Çalışmalar kapsamında ayrıca mahalle mezarlığında, özellikle yakın zamanda defnedilenlerin mezarları olmak üzere soruşturma savcısı eşliğinde jandarma tarafından yer altı görüntüleme cihazı ile arama yapıldı. Ancak herhangi bir bulguya rastlanmadı. Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, önceki gün de mahalleye 2 kilometre uzaklıktaki Eğertutmaz Deresi’nde çalışma yaptı.

Ekiplerin 8 Eylül sabahı yürüttüğü arama çalışmalarında, Eğertutmaz Deresi’nde Narin’in cesedine ulaşıldı. Mahalleye giriş çıkışlar yasaklanırken, 19’uncu günde bulunan Narin’in cesedi otopsi için Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.

Narin Güran'ın amcasının jandarma ifadesi: Arabadaki DNA eşleşmesi için ne dedi, telefon kayıtlarını neden sildi?

Narin nasıl öldürüldü: Ön otopsi tutanağı ortaya çıktı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, bir cumhuriyet başsavcıvekili ile üç cumhuriyet savcısı olmak üzere dört savcı görevlendirildi. Soruşturmada kapsamında ilk önce 21 kişi gözaltına alındı, elde edilen deliller sonrası bu sayı 24'e yükseldi. Gözaltına alınanlar arasında Narin'in annesi Yüksel Güran, babası Arif Güran, iki ağabeyi, üç amcası ve 2 Eylül’de kasten öldürmek'ten tutuklanan köy muhtarı amcası Salim Güran’ın eşini de yer aldı. Daha önce gözaltına alınan ve kolundaki ısırık izinin Narin'e ait olmadığı belirlenerek serbest bırakılan 18 yaşındaki Enes Güran da bir kez daha gözaltına alındı.

Diyarbakır'dan İstanbul'a binlerce insan Narin için eylemde: Narin'in hesabını soracağız

Derede cansız bedeni bulunan Narin’in arkadaşlarıyla olan yeni görüntüsü ortaya çıktı

Narin'in cesedinin götürüldüğü Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'ndaki (ATK) otopsi işlemine ise 14 uzman katıldı. Otopsi işlemleri yaklaşık 11 saat sürdü. Bulunduğı çuvalda, Narin’e ait eşyalar, Kuran kursu için yanında taşıdığı 'Elif Ba', çantası ve terliklerinin olduğu ve cesetin de deformasyona uğradığı belirtildi. Tutuklanan amca Salim Güran'a ait olan ve Narin'e ait DNA'nın tespit edildiği otomobil ise yeniden incelenmek üzere jandarma tarafından götürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Yerlikaya ve Adalet Bakanı Tunç'un, gözaltı işlemlerinden önce yaptıkları açıklamalarda aileye başsağlığı dilememesi dikkati çekti.

Narin'in cesedini amca ile birlikte çuval içine koyup dereye bıraktığını itiraf eden Nevzat Bahtiyar tutuklandı. Savcılıkta ifade değiştiren Bahtiyar, amca Salim Güran'ın "Arif'in kızını öldürdüm, sen de bu cesedi alıp yok edeceksin. Yoksa seni ve aileni öldürürüm" diyerek kendisini tehdit ettiğini öne sürdü.

Tutuklanan itirafçı Nevzat Bahtiyar'ın ifadeleri çelişti, amcayı işaret etti: Salim Güran "Arif'in kızını öldürdüm, cesedi alıp yok edeceksin, yoksa seni öldürürüm" dedi

Narin’in amcasının mahkemedeki ifadesinin tam metni ortaya çıktı: Ben bunu açıklayamam; olay günü Narin'i görmedim

Narin’in son sözleri