Gündem

"Ordu'da AKP'li belediye hafriyat adı altında kaçak madencilik yapıyor" iddiası

Mesire alanı yapılacağı iddia edilen alandan çıkarılan bentonitin kedi kumunun fabrikalarına taşındığını ileri sürüldü

30 Mayıs 2024 12:58

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Ordu’nun Ulubey ilçesine bağlı Karakoca Mahallesi’nde, AKP'li belediyenin, orman statüsünde bulunan ve kedi kumu üretiminde kullanılan bentonit madeni olan bölgede, mesire alanı yapılacağı gerekçesiyle çalışma yürüttüğünü, ancak hafriyat adı altında çıkarılan bentonitin kedi kumunun fabrikalarına taşındığını ileri sürdü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi veren Torun, "Ulubey’de büyük bir kent suçu işleniyor. Ulubey Belediyesi hafriyat adı altında kaçak madencilik yapıyor" ifadelerini kullandı.

CHP Torun, yaptığı yazılı açıklamada, memleketi Ordu'da AKP'li belediyenin, Ulubey’in merkezi olan Karakoca Mahallesi'ndeki bir futbol sahasının yanında bulunan orman arazisinde hafriyat çalışması başlattığını kayderek, şu iddialarda bulundu:

"Bu yerde halı saha, yurt, kapalı spor salonu var. Ama şimdi 'Yeniden kapalı spor salonu yapacağız, mesire alanı yapacağız’ diye hafriyat çalışması başlatıldı.  Bu çalışmanın neye hizmet ettiğini araştırdığımızda bizleri hayrete düşüren bir olay ile karşılaştık. Hafriyat yapılan alan bir bentonit madeni. Bentonit, kedi kumu üretiminde kullanılan ekonomik değeri olan bir hammadde. Madenin olduğu arazi de orman statüsünde olduğu için buraya maden ocağı açılması yasak olarak mümkün olmadığından Ulubey Belediyesi mesire alanı yapılacağını beyan ederek Orman Müdürlüğü’nden izin alıyor. Sözde mesire alanı yapımı için kazıya başlanıyor ve hafriyat adı altında kamyonlara doldurulan bentonit Fatsa’da bir kedi kumu fabrikasına taşınıyor. Ulubey Belediye Başkanı'na olup bitenler sorulduğunda söz konusu alana spor salonu yapılacağını ifade ediyor. Ancak spor salonu yapımı için büyükşehir belediyesine başvuru yapılmamış, spor salonu için proje hazırlanmamış. Hafriyatı belediye araçları değil kedi kumu fabrikasına ait kamyonlar taşıyor. Kaldı ki o alanda bir kapalı spor salonu zaten var. Tamamı usulsüz ve yasadışı olan işlemlerin fotoğraf ve video görüntüleri elimizde."

"Ulubey Belediyesi şehrin göbeğinde göz göre kayıt dışı bir ticari faaliyet yürütüyor"

Seyit Torun, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na konuya ilişkin soru önergesi verdik. Aynı zamanda buradan da seslenmek istiyoruz, Ulubey’de büyük bir kent suçu işleniyor. Ulubey Belediyesi hafriyat adı altında kaçak madencilik yapıyor. Ulubey Belediyesi şehrin göbeğinde göz göre kayıt dışı bir ticari faaliyet yürütüyor. Ulubey’in kalbinde açılan bu yara onarılamaz hale gelmeden hemen müdahale edin. Sizi dikkatle izliyoruz. Bu hatadan dönün belediye sizin babanızın çöplüğü değil" ifadelerini kullandı.

Bakanlığa sorular

Torun, Bakan Özhaseki'nin yanıtlaması istemiyle TBMM'ye sunduğu önergede, "Ulubey Belediyesi’nin bölgede yapımına başlayacağını iddia ettiği spor salonuna ilişkin projeleri ve başvuru detaylarını paylaşır mısınız? Ulubey Belediyesi söz konusu alanda mesire alanı yapmak üzere Orman Müdürlüğünden izin almış olmasına karşın ihtiyaç olmadığı halde hafriyata başlamıştır. Söz konusu hafriyat işinin gerekliliğine ve amacına ilişkin herhangi bir resmi belge bulunmakta mıdır? Hafriyat işi neden bir kedi kumu fabrikasına ait araçlarla yürütülmektedir? Ulubey’de belediye eliyle yürütülen kaçak madencilik faaliyetine ilişkin herhangi bir resmi süreç başlatılması düşünülmekte midir?" sorularını yöneltti.