Dünya Basınında Bugün

Orta Doğu'da çatışmalar, topyekûn savaşa mı dönüşecek; Yunan basını, S-400 görüşmelerinde ilerleme olduğunu yazdı | Dünya Basınında Bugün

23 Eylül 2024 09:37

T24 Dış Haberler

Britanya'da yapılan bir analize göre, bir milyon kadar insan, iş bulmaya istekli ve muktedir oldukları halde, yanlış bir şekilde "çalışamayacak kadar hasta" olarak sınıflandırıldı; analiz, işsizlik oranının resmî rakamlara göre neredeyse iki kat daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Avrupalı çelik üreticileri, Avrupa'daki fiyatları üretim maliyetinin altına çeken Çin'in çelik ihracatındaki artışla mücadele etmeleri için ticaret yetkililerine çağrıda bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Hizbullah'ın üst düzey lideri Naim Kasım, sınır ötesi saldırılarının yoğunluğunu artırma sözü verirken çatışmaların topyekûn bir savaşa dönüşebileceği korkularını artırdı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, bölgesel bir askeri tırmanışın İsrail'in “çıkarına” olmadığını söyledi. Yunan basınının önde gelen yayın organlarından eKathimerini, ABD'nin yaz aylarında Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın almasına ilişkin sorunun çözümü için Türkiye'nin füzeleri kendi topraklarında tutmasına resmen izin verecek ancak esasen kontrolünü ABD'ye devredecek ayrıntılı bir teklif sunduğunu yazdı. 

23 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Daily Telegraph | Britanya'da işsizlik oranı resmî rakamlardan fazla

Britanya'da yapılan bir analize göre, bir milyon kadar insan, iş bulmaya istekli ve muktedir oldukları halde, yanlış bir şekilde "çalışamayacak kadar hasta" olarak sınıflandırıldı.

Sosyal Adalet Merkezi tarafından yapılan bir araştırma, gizli işsizlik olarak adlandırılan işsizlikteki artış nedeniyle Britanya'daki işsizlik oranının resmi rakamlara göre neredeyse iki kat daha yüksek olduğunu ortaya koydu.


The Financial Times | Avrupalı çelik üreticileri, Çin'den gelen ihracat akınıyla mücadele için Brüksel'e baskı yapıyor

Avrupalı çelik üreticileri, Avrupa'daki fiyatları üretim maliyetinin altına çeken Çin'in çelik ihracatındaki artışla mücadele etmeleri için ticaret yetkililerine çağrıda bulundu.

Üreticiler ve Avrupa'nın ana ticaret kuruluşu FT'ye yaptıkları açıklamada, küresel kapasite fazlasının piyasayı bozucu etkilerini ele almak ve zayıf talep ve yüksek enerji maliyetleri nedeniyle hırpalanan yerli üreticileri korumak için yeni ve kapsamlı bir gümrük tarifesi sistemine ihtiyaç olduğunu söyledi.


The New York Times | Saldırılar devam ederken Orta Doğu'daki gerginlik tırmanıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Hizbullah'ın üst düzey lideri Naim Kasım, pazar günü sınır ötesi saldırılarının yoğunluğunu artırma sözü verirken çatışmaların topyekûn bir savaşa dönüşebileceği korkularını artırdı.

Hizbullah'ın genel sekreter yardımcısı Naim Kasım, Lübnan milislerinin İsrail'e karşı açık savaşın yeni bir aşamasına girdiğini söylerken, Netanyahu ülkesine yönelik tehdidi azaltmak için "gerekli olan her türlü eylemi" uygulayacağını ifade etti.


Al Arabiya | Beyaz Saray: Askerî tırmanış İsrail'in çıkarına değil 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, İsrail ile Lübnan arasında tırmanan sınır ötesi gerilimin topyekûn bir savaş korkusuna yol açması nedeniyle bölgesel bir askeri tırmanışın İsrail'in “çıkarına” olmadığını söyledi.

Kirby, “Bu askeri çatışmayı tırmandırmanın onların çıkarına olduğuna inanmıyoruz” dedi ve ABD'nin bunu “doğrudan İsrailli muhataplarına söylediğini” sözlerine ekledi.


eKathimerini | S-400 görüşmelerinde uzlaşmaya yaklaşılmış gibi görünüyor

Yunan basınının önde gelen yayın organlarından eKathimerini, ABD'nin yaz aylarında Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın almasına ilişkin sorunun çözümü için Türkiye'nin füzeleri kendi topraklarında tutmasına resmen izin verecek ancak esasen kontrolünü ABD'ye devredecek ayrıntılı bir teklif sunduğunu yazdı. 

Daha önce bilinenden daha ileri bir aşamada olduğu anlaşılan görüşmeler kapsamında üst düzey ABD'li yetkililer Rus sistemlerinin Türkiye'nin güneyindeki İncirlik üssünün ABD kontrolündeki bölgesine nakledilmesi önerisini gündeme getirdi.