Dünya Basınında Bugün

Orta Doğu'da şiddet tırmanıyor; İsrail tankları sınırda; Miçotakis'ten "KKTC" çıkışı | Dünya Basınında Bugün

30 Eylül 2024 09:50

T24 Dış Haberler

Yüzlerce İsrail tankının dün gece kuzey sınırına yığılmasıyla İsrail'in Lübnan'a kara harekâtı için hazırlandığı görüldü. İsrail dün Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik bir hava saldırısı dalgası başlatırken Lübnan'daki Hizbullah'ı vurmaya devam ederek İran destekli vekillere yönelik saldırısını Orta Doğu'ya yaydı ve birden fazla cephede yıkıcı bir bölgesel çatışmaya doğru kayışı hızlandırma riskini artırdı. Orta Doğu'nun çalkantılı ortamında İran'ın dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney, öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesiyle yakın bir müttefikini kaybetmiş oldu. Nasrallah'ın öldürülmesine nasıl karşılık verileceği konusunda İran hükümeti içinde çatlaklar oluştu; muhafazakârlar güçlü bir karşılık verilmesini savunurken, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın başını çektiği ılımlılar itidal çağrısında bulunuyor. Nasrallah'ın cesedinin İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerine düzenlediği hava saldırısının gerçekleştiği yerden çıkarıldığı ve sağlam olduğu bildirildi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile New York'ta yaptığı görüşmenin ardından Yunanistan'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanımayacağını ya da egemenliğinden taviz vermeyeceğini yineledi.

30 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Times |  Lübnan savaşa hazırlanırken İsrail tankları sınırda

Yüzlerce İsrail tankının dün gece kuzey sınırına yığılmasıyla İsrail'in Lübnan'a kara harekâtı için hazırlandığı görüldü.

Hizbullah roketlerinin başlattığı orman yangınlarından dumanlar yükselirken askerler araçlara yönelik son hazırlıklarını yaptı.

ABD her iki tarafa da itidal çağrısında bulundu. 


The Guardian | İsrail hava saldırısında Yemen'i hedef aldı, şiddet tırmanıyor

İsrail dün Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik bir hava saldırısı dalgası başlatırken Lübnan'daki Hizbullah'ı vurmaya devam ederek İran destekli vekillere yönelik saldırısını Orta Doğu'ya yaydı ve birden fazla cephede yıkıcı bir bölgesel çatışmaya doğru kayışı hızlandırma riskini artırdı. 

Yemen'de onlarca İsrail uçağının katıldığı ve Ras Issa ve Hodeidah limanlarındaki yakıt tesisleri, enerji santralleri ve rıhtımların hedef alındığı saldırı, bölgede yaklaşık bir yıldır devam eden krizde şimdiye kadar görülen en büyük operasyonlardan biri.


The New York Times | İran'da İsrail'in saldırılarına nasıl ve ne şekilde karşılık verileceği konusunda şiddetli bir tartışma yaşanıyor

Orta Doğu'nun çalkantılı ortamında İran'ın dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney, öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesiyle yakın bir müttefikini kaybetmiş oldu. 

Şimdi Nasrallah'ın öldürülmesine nasıl karşılık verileceği konusunda İran hükümeti içinde çatlaklar oluştu; muhafazakârlar güçlü bir karşılık verilmesini savunurken, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın başını çektiği ılımlılar itidal çağrısında bulunuyor.

4 Nasrallah'ı şahsen tanıyan İranlı yetkililer, Hamaney'in arkadaşının ölümüyle derinden sarsıldığını ve yas tuttuğunu ancak sakin ve pragmatik bir duruş sergilediğini söyledi.


Al Arabiya | Nasrallah'ın cesedi bulundu mu?

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın cesedinin İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerine düzenlediği hava saldırısının gerçekleştiği yerden çıkarıldığı ve sağlam olduğu bildirildi. 

Hizbullah'ın Nasrallah'ın ölümünü teyit eden açıklamasında tam olarak nasıl öldürüldüğü ve cenazesinin ne zaman kaldırılacağı belirtilmezken, iki güvenlik kaynağı Nasrallah'ın vücudunda doğrudan bir yara olmadığını ve ölüm nedeninin patlamanın şiddetinden kaynaklanan künt travma olduğunun anlaşıldığını söyledi.


eKathimerini | Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Erdoğan'la konuşmak her konuda anlaştığımız anlamına gelmiyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile New York'ta yaptığı görüşmenin ardından Yunanistan'ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanımayacağını ya da egemenliğinden taviz vermeyeceğini yineledi.

BM Genel Kurulu çerçevesinde bir araya gelen iki lider, temmuz ayında Washington'da yaptıkları görüşmenin ardından iki ay içinde ikinci kez görüşmüş oldular.

Miçotakis, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Erdoğan'la konuşuyor olmamız her konuda hemfikir olduğumuz anlamına gelmiyor” dedi.