Dünya Basınında Bugün

Orta Doğu'da tansiyon yükseliyor, ABD bölgeye ek kuvvetler gönderiyor; Kursk'ta yüzlerce Rus kayıp | Dünya Basınında Bugün

24 Eylül 2024 09:38

T24 Dış Haberler

Almanya ve Fransa Brüksel'e, Britanya'da Başbakan Keir Starmer hükûmetiyle AB'nin taleplerine “elverişli” bir iltica ve göç anlaşması yapması çağrısında bulunuyor. İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısı 2006’dan bu yana Lübnanlı militan grupla en şiddetli çatışması olarak nitelendirilirken ABD Başkanı Joe Biden, 1 yıldır İsrail ve İran arasında doğrudan bir çatışmaya dönüşebilecek bölgesel bir savaştan kaçınmanın gerekliliğini vurguladı. Pentagon, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Lübnan'daki Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmalar tırmanırken ABD ordusunun Orta Doğu'ya daha fazla asker göndereceğini duyurdu. Yunanistan Dışişleri Bakanı George Gerapetritis, New York'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında yapılacak toplantı öncesinde Türk-Yunan ilişkilerindeki iyileşmenin Kıbrıs görüşmelerini canlandırma çabalarına yardımcı olabileceğini söyledi. Ukrayna'nın geçen ayın başlarında başlattığı sürpriz Kursk saldırısından bu yana bölgede en az 56 kişinin öldüğü ve 770 kişinin hâlâ kayıp olduğu bildirildi. 

24 Eylül 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Times | Almanya ve Fransa Brexit sonrası göçmen anlaşması istiyor

Almanya ve Fransa Brüksel'e, Britanya'da Başbakan Keir Starmer hükûmetiyle AB'nin taleplerine “elverişli” bir iltica ve göç anlaşması yapması çağrısında bulunuyor.

Başbakan'ın Avrupa ile ilişkileri “sıfırlaması”, AB'nin küçük teknelerle düzensiz Kanal geçişlerinin durdurulmasına yardımcı olması karşılığında göçmenlerin İngiltere'ye “yasal hareketliliği” konusunda taviz kazanması için bir fırsat olarak görülüyor.

Almanya ve Fransa dışişleri bakanları, Avrupa Komisyonu'na görüşmeler için “hızlı bir şekilde taslak bir müzakere yetkisi sunması” çağrısında bulundu.


The New York Times | İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırılarında Lübnan’da yüzlerce kişi hayatını kaybetti

İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısı 2006’dan bu yana Lübnanlı militan grupla en şiddetli çatışması olarak nitelendirilirken ABD Başkanı Joe Biden, 1 yıldır İsrail ve İran arasında doğrudan bir çatışmaya dönüşebilecek bölgesel bir savaştan kaçınmanın gerekliliğini vurguladı.

Hizbullah, İsrail’e yönelik kendi saldırısını başlatırken, İsrail, saldırının füze savunma sistemleri tarafından engellendiğini ve can kaybı yaşanmadığını belirtti.

Lübnan’da yaşanan hava saldırıları ise siviller arasında korkuya ve karmaşaya yol açarken başkent Beyrut’a giden ana yollar kapandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, 24’ü çocuk olmak üzere yüzlerce kişinin öldüğünü ve bin 200 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail, saldırıların yoğunlaşacağını ifade etti.


Al Arabiya | ABD, İsrail-Hizbullah çatışmalarının ortasında Orta Doğu'ya daha fazla asker gönderiyor

Pentagon, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Lübnan'daki Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmalar tırmanırken ABD ordusunun Orta Doğu'ya daha fazla asker göndereceğini duyurdu.

Pentagon Basın Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder Al Arabiya English'e yaptığı açıklamada, “Orta Doğu'da artan gerilim ışığında ve ihtiyatlılık gereği, halihazırda bölgede bulunan kuvvetleri takviye etmek üzere az sayıda ilave ABD askeri personeli gönderiyoruz” dedi.

ABD geçtiğimiz aylarda asker sayısını arttırarak toplam asker sayısını 40 bine çıkarmıştı. Daha kaç askerin konuşlandırılacağı belli değil.


New York Post | Trump’a suikast girişiminde bulunan Ryan Routh’un itiraf mektubu ortaya çıktı

58 yaşındaki Ryan Wesley Routh'un, 15 Eylül'de Trump International Golf Club West Palm Beach'te düzenlediği suikast girişiminin engellenmesinden aylar önce, ismi açıklanmayan bir kişinin evindeki bir kutunun içinde "Dünyaya" başlıklı bir mektup bıraktığı ortaya çıktı.

Mektupta, "Bu Donald Trump'a yönelik bir suikast girişimiydi ama sizi hayal kırıklığına uğrattım. Dünyanın en gencinden en yaşlısına kadar herkes Trump'ın hiçbir şey olmaya, hele ki bir ABD başkanı olmaya uygun olmadığını biliyor. ABD başkanları en azından Amerika'nın ahlaki yapısını temsil etmeli, nazik, şefkatli ve özverili olmalı ve her zaman insanlık için ayakta durmalıdır.” ifadeleri yer aldı.

Routh'un notu suikast girişiminin başarısız olacağı varsayımıyla mı yazdığı, yoksa başka bir komploya mı atıfta bulunduğu henüz netlik kazanmadı.


eKathimerini | Yunanistan Dışişleri Bakanı: Daha iyi Yunan-Türk ilişkileri, Kıbrıs müzakerelerini kolaylaştırabilir

Yunanistan Dışişleri Bakanı George Gerapetritis, New York'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında yapılacak toplantı öncesinde Türk-Yunan ilişkilerindeki iyileşmenin Kıbrıs görüşmelerini canlandırma çabalarına yardımcı olabileceğini söyledi. 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, “Geçmişte bazı aksiliklerle karşılaştık, ancak gerçek şu ki, anlaşmazlıklarımızın sonuçlarını hafifletmek ve bakanlar düzeyinde bazı gerilimi azaltma mekanizmaları kurmak için güçlü bir siyasi irade var” dedi. 


The Moscow Times | Kursk'ta, saldırıdan bu yana en az 56 Rus öldü; 770 kişi kayıp

Ukrayna'nın geçen ayın başlarında başlattığı sürpriz Kursk saldırısından bu yana bölgede en az 56 kişinin öldüğü ve 770 kişinin hâlâ kayıp olduğu bildirildi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın “Kiev rejiminin suçları” özel temsilcisi Rodion Miroshnik, Ağustos başından geçen hafta sonuna kadar süren saldırılarda 11'i çocuk 266 kişinin daha yaralandığını söyledi. RIA Novosti'nin aktardığına göre Miroshnik düzenlediği basın toplantısında “Bu, kesin olarak bildiklerimizin sadece bir kısmı” dedi.