Dünya

Orta Doğu geriliyor, ABD bölgedeki varlığını güçlendiriyor; uçak gemisinin ardından güdümlü füze denizaltısı da gönderilecek

USS Georgia güdümlü füze denizaltısının bölgeye ne zaman ulaşacağı henüz bilinmiyor

12 Ağustos 2024 12:41

T24 Dış Haberler

Pentagon, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Orta Doğu'ya bir güdümlü füze denizaltısı gönderilmesini emrettiğini ve USS Abraham Lincoln uçak gemisi saldırı grubuna bölgeye daha hızlı bir şekilde yelken açmasını söylediğini bildirdi.

İki hamle de Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da ve üst düzey bir Hizbullah komutanının Beyrut'ta öldürülmesinin ardından bölgede yükselen tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilecek bir ateşkes anlaşmasına varılması için ABD ve diğer müttefikler İsrail ve Hamas'a baskı yaparken geldi.

Yetkililer bu cinayetler nedeniyle İran ve Hizbullah'ın misilleme saldırılarına karşı tetikte beklerken ABD de bölgedeki varlığını güçlendiriyor.

Pentagon Basın Sözcüsü Pat Ryder yaptığı açıklamada Austin'in günün erken saatlerinde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüştüğünü ve Amerika'nın "İsrail'i savunmak için mümkün olan her adımı atma taahhüdünü yinelediğini ve tırmanan bölgesel gerilimler ışığında ABD'nin Orta Doğu'daki askeri güç pozisyonunu ve kabiliyetlerini güçlendirdiğini" belirtti.

Asya Pasifik'te bulunan Lincoln, Orta Doğu'dan eve dönmeye başlaması planlanan USS Theodore Roosevelt uçak gemisi saldırı grubunun yerini almak üzere bölgeye gönderilecek. Uçak gemisinde, yine uçak gemilerinde bulunan F/A-18 savaş uçaklarının yanı sıra F-35 savaş uçakları da bulunuyor

Ryder ayrıca nı duyurmadı. 

Austin ve Gallant'ın İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını ve sivillerin zarar görmesinin azaltılmasının önemini de ele aldıklarını söyledi.