Kültür-Sanat

Oscar'dan 50 yıl gecikmeli adım: Akademi, Marlon Brando yerine sahneye çıkan yerli Amerikalı Sacheen Littlefeather'dan özür diledi

16 Ağustos 2022 09:16

Oscar Ödül Töreni’ni düzenleyen Akademi, 50 yıl önce ödülü reddeden Marlon Brando yerine sahneye çıkan yerli Amerikalı Sacheen Littlefeather’ın karşılaştığı ırkçılık nedeniyle özür diledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, 1973 yılında Marlon Brando, Baba filmiyle kazandığı En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almayı reddetmiş, film endüstrisinde yerli Amerikalıların temsiline ilişkin sorunları vurgulamıştı.

O dönem 26 yaşında olan Sacheen Littlefeather, Brando yerine sahneye çıkmış ve Brando ile hazırladığı bir konuşmayı okumuştu.

Littlefeather, film endüstrisindeki ırkçılık ev önyargıları vurguladığı konuşması sırasında salonda yuhalamalar ve ırkçı söylemlerle karşı karşıya kalmıştı.

Littlefeather yıllar sonra yaptığı açıklamada, kendisine saldırmak üzere sahneye gelen oyuncu John Wayne'in zorla engellendiğini ve hükümetin yer aldığı herhangi bir programı kapatmayı tehdit ettiği için iş bulmasının engellediğini aktardı.

Oscar ödüllerini organize eden Akademi, o gece salonda karşılaştığı nefret söylemi nedeniyle Littlefeather’dan özür diledi.

Şimdi 75 yaşında olan Littlefeather, ““Biz yerliler çok sabırlı insanlarızdır, sadece 50 yıl beklemek zorunda kaldım! Espri yeteneğimizi her zaman canlı tutmamız gerek, hayatta kalmamızın yolu bu” dedi.