Gündem

Osman Kavala yeniden yargılama talebinde bulundu, hükmü veren heyet değişti: Heyet değişikliğine 2006 tarihli Yargıtay kararı gerekçe gösterildi

Kavala’nın avukatının 30 Nisan’da verdiği yargılamanın yenilenmesi talepli dilekçeyi değerlendirmesi gereken İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin 2006 tarihli içtihat kararlarını gerekçe göstererek çekilme kararı aldı

14 Mayıs 2024 16:25

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen ve bu cezası Yargıtay tarafından onanan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı gereği yeniden yargılama talebinde bulunmasının hemen ardından çarpıcı bir gelişme yaşandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Kavala’nın avukatının 30 Nisan’da verdiği yargılamanın yenilenmesi talepli dilekçesinde yer alan talepleri yerinde gördü ve Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin 2006 tarihli içtihat kararlarını gerekçe göstererek, talebi yeni bir heyetin karara bağlamasına hükmetti. Kavala hakkındaki yargılamaya katılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkan ve bir üyesi, talebi değerlendirecek heyette yer almayacak.

Yerel seçimin ardından, AİHM’nin hakkındaki kararın ve davanın ortadan kaldırılarak tahliyesinin gerektiği yönündeki kararına rağmen yıllardır tahliye edilmeyen Kavala ile ilgili çarpıcı öneriler ortaya atıldı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, Türkiye hakkında, AİHM kararını uygulamadığı için yaptırım süreci başlatmasına rağmen tahliye edilmeyen ve cezalandırılan Kavala’nın tahliye edilmesi gerektiği yönündeki öneriler tartışma yarattı.

Heyet değişti

Bu tartışmalar sürerken, Kavala’nın avukatlarından Hilal Zengin, yargılamanın yenilenmesi talebiyle, AİHM kararlarını ısrarla uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe verdi. Bu talebin reddedilmesinin ardından Zengin, 30 Nisan’da karara itiraz etti ve kararı veren hakimlerin bu talebi karara bağlayamayacaklarını belirtti.

Bu dilekçeyi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üst mahkemesi olarak, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi karara bağladı. Heyet, Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin 2006 tarihli üç ayrı içtihat kararını gerekçe göstererek, talebi yerinde buldu. 

Söz konusu kararlarda, yargılamada görev yapan hakimlerin, yargılamanın yenilenmesi talebi ile ilgili işlemde söz sahibi olamayacağı, oturuma katılamayacağı belirtiliyor.

Kararda, Mahkeme Başkanı Mesut Özdemir, üye Murat Bircan’ın yargılamada görev alması nedeniyle görev alamayacakları belirtildi. Mahkeme, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal ile 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Gezi davasında görev almayan üyeleri Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak’ın katılımıyla yeni heyet oluşturulmasına karar verdi.