10 Nisan 2025 12:23
Güncelleme: 10 Nisan 2025 12:35
Otizm spektrum bozukluğu bulunan sanatçı Remzi Yılmaz'ın "Sessizliğin Yankıları" sergisi, başkentte sanatseverlerle buluştu.
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi Mihri Müşfik Sergi Salonu'nda, Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla düzenlenen sergi, genç sanatçı Yılmaz'ın duyguları, düşünceleri ve hayal gücünü, çizimler ve seramik çalışmalarıyla üç boyutlu dünyaya taşıyor.
Sergi açılışı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı'nın katılımıyla gerçekleşti.
Belviranlı, burada yaptığı konuşmada, serginin Yılmaz'ın sessiz dünyasına benzersiz bakış açısı sunduğunu, aynı zamanda da sözsüz iletişim kurmak ve dünyayı otizmli birinin bakış açısıyla göstermek adına toplumsal farkındalığı artırmayı da hedeflediğini söyledi.
Belviranlı, "Farabi şöyle söylüyor, 'Sevmek insanın özelliğidir.' Remzi'nin sevmediği kimse yok. Her şeyi ve herkesi sevdiği için bu çok özel sergi ortaya çıktı. Remzi'nin sevdiği gibi keşke tüm insanlık herkesi sevebilse, herkese hoşgörüyle yaklaşabilse, herkesi kucaklayabilse. O yüzden ben Remzi'yi kucaklıyorum, takdir ediyordum. Remzi gibi kardeşlerimiz başımızın tacıdır, o yüzden sevmek çok önemli." diye konuştu.
Serginin küratörü ve Yılmaz'ın annesi Meltem Yılmaz, serginin isminin kendisi ve sanatçının ağabeyi tarafından seçildiğini anlattı.
Yılmaz, "Remzi konuşuyor çok şükür, ama kelime kelime. Uzun, akıcı cümleler kurmadan konuşuyor ama anlaşıyoruz biz, o tek kelimelere de çok şükür. O yüzden dedik ki 'sessizliğin yankısı olsun bu'. Çünkü, biz konuşmasak da anlaşıyoruz. Vücut diliyle, çizgilerle, eserleriyle onun neye ilgi duyduğunu, neye sevindiğini, üzüldüğünü anlıyoruz. O yüzden bu ismi yaptığı çizimler, sanat çalışmalarıyla Remzi bizim zihnimizde oluşturdu." ifadelerini kullandı.
Ziyaretçilerden, farklı insanları görmelerini ve onları kabul etmek gerektiğini anlamalarını isteyen Yılmaz, şunları kaydetti:
"Biz eğitim sürecinde, özellikle ilkokulda çok sıkıntı yaşadık. Farklı olana karşı bir dirençle karşılaştık maalesef. Gerek yok bu dirençlere. Herkes eğitim alma hakkına sahip, Anayasa'nın 42. maddesi böyle diyor. Dolayısıyla, bu eğitim hakkından kimse kimseyi mahrum edemez biraz farklı diye. Otizm de farklılıktır, hastalık değildir, tahlille ölçülemez. Bu farklılığı kabul etmek gerekiyor. O farklılıkları da topluma dahil etmek gerektiğini hissetmelerini ve anlamalarını istiyoruz. Nitekim gördüğünüz gibi dahil olduk. Sanatımızla, Remzi'nin sanatıyla, bakışıyla, yeteneğiyle topluma büyük katkı sağlıyoruz."
Sergi, 4 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek. (AA)
© Tüm hakları saklıdır.