14 Nisan 2025 07:56
Güncelleme: 14 Nisan 2025 08:04
Otomotivde "fiyatlar artacak" endişesi talebi yeniden artırdı. Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, "Ocak ve şubatta stoklardaki artışın mart ayında eritildiğini görüyoruz” derken, talebin nisan ayında da devam etmesi bekleniyor.
Otomotiv pazarı martta yüzde 7’ye yakın artarak 116 bin 900 adetle ‘en iyi mart’ rekorunu kırmıştı. Beklentilerin üzerinde seyreden pazar, yerli üreticilerin rakamlarına da yansıdı. Fabrikalar iki ay boyunca üretip satamadığı araçları mart ayında teslim etti. Artan talepte, döviz kurlarındaki hareketliliğin yanı sıra küresel maliyet artışları ve Trump’ın sektörde yarattığı endişeler de etkili oldu.
Hürriyet'te yer alan habere göre; martta yerli üretimin yüzde 9 düştüğünü belirten Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, “Ocak ve şubatta stoklardaki artışın mart ayında eritildiğini görüyoruz. Bu rakamların matematiğine baktığınız zaman, aynı stok seviyesinde bu kadar üretim düşüşü olmaz. Ancak geçmiş aylardan elinizde stok varsa o stokların etkisiyle bu rakamlar buralara inebilir. Tüketiciler fiyatlar artar diye araç almaya odaklandı. Mart ayı rakamları bunu söylüyor” dedi. Eroldu, marttaki yukarı yönlü hareketin 2025 yılının geri kalanı için de iyi bir sinyal olduğunun altını çizdi.
Geçen hafta İstanbul’da düzenlenen ilk çeyrek değerlendirme toplantısında otomotiv gazetecileriyle bir araya gelen OSD Başkanı Eroldu, ABD Başkanı Trump’ın yeni vergi politikasını da değerlendirdi. Türkiye’den ABD’ye yıllık yaklaşık 1.4 milyar dolarlık otomotiv ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Eroldu, şöyle konuştu:
“Bunun 1 milyar doları tedarik sanayinden, 178 milyon doları traktörden, 166 milyon doları otobüs-minibüs gibi araçlardan geliyor. ABD’nin Türkiye için koyduğu genel ek vergi oranı şimdilik yüzde 10. Otomotivde bu oran herkese yüzde 25 ancak bir takım ürünlerde bu geçerli değil; kamyon, traktör, otobüs, minibüs ve midibüs gibi ürünleri kapsamıyor. Yani otomobil ihraç ederken yüzde 25 artı yüzde 2.5, toplamda yüzde 27.5 gümrük vergisi oluyor. Ancak minibüs, traktör, otobüs gibi ürünlerde yüzde 10 artı yüzde 2.5 vergi şeklinde uygulanıyor. Dolayısıyla Türkiye’den ABD’ye traktör, midibüs, otobüs gibi ürün faaliyetlerini arttırabiliriz. Bizim görüşümüz buradan bir miktar artı çıkabilir ama öyle büyük bir saha olmadığını da belirtmek lazım. Rekabet zor ama niş alanlar çıkabilir. Sonuçta uzak bir pazar ve toplam otomotiv işimizin yüzde 4’ünü oluşturuyor.”
© Tüm hakları saklıdır.