Politika

Özel'den Erdoğan'a: Anayasaya uymayanla anayasa masasına oturmayı düşünmüyoruz

01 Ekim 2024 20:30

T24 Ankara

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yeni anayasa tartışması üzerinden, "Can Atalay, Gezi tutukluları içeriyken, AİHM, AYM kararları uygulanmıyorken ne anayasası! Siz üzerine dikilmiş elbiseyi beğenmiyorsunuz. Orası uzun geldi, burası kısa geldi, yenisini dik. İlk önce mevcut olana uyun. Anayasa'nın bir sayfasını beğenmiyor, yırtıp atıyor. Öbür sayfasına kendi yetkilerini yazıyor.Anayasaya uymayan biriyle anayasa masasına oturmayı düşünmüyoruz" cevabı verdi.

Meclis, yeni yasama yılına bugün başladı. TBMM Genel Kurulu, 28. Dönem 3. Yasama Yılı'nın başlaması dolayısıyla Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplandı, ardından yeni yasama yılı için TBMM Resepsiyonuna geçildi.

TBMM'de yeni yasama yılı resepsiyonu | Bahçeli'den, DEM Parti'yle tokalaşmasına ilişkin açıklama: Yeni bir döneme giriyoruz, ülkemizde barışı sağlamak lazım

Bahçeli "Birbirimizi kırmıyoruz inşallah" dedi, Özel'in elini tuttu: Üzülme, bazen siyaseten söylememiz gerekenler oluyor

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Genel Kurul'da milletvekillerine yaptığı konuşmasında "yeni Anayasa" mesajı vererek; "Bir nevi yamalı bohçaya dönen 82 Anayasa'sının miladi dolmuştur. Yeni Anayasa ile ilgili hazırlıklarımızı çok titiz bir şekilde yapıyoruz. Her yapıcı fikri değerlendireceğiz. Anayasayı milletin temsilcisi bu Meclis ile yapacağız" demişti.  

TBMM'deki resepsiyona katılan CHP lideri, Erdoğan'la "normalleşme" görüşmelerinden beri süren anayasa tartışmalarına ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan'ın bugün "her fikre açığız konuşmasını" da değerlendiren Özel, şunları söyledi:

“Erdoğan’ı ayakta karşılama” kararı CHP’yi böldü: Vekillerin bir bölümü içeri girmedi, 7 vekil ayağa kalkmadı

Meclis'te yeni dönem | Erdoğan: İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye; karşımızda devlet değil, katil sürüsü var

Özel'den "Genel Kurul'da Erdoğan'ı ayakta karşılama" açıklaması: Makama saygısızlık yapmadık



"Ne anayasası arkadaşlar"

"Sayın Cumhurbaşkanına benim de çağrım vardı, ben yanıt alamadığım için onun da çağrısına yanıt veremeyeceğim. Mevcut anayasaya uyarlarsa yeni anayasaya uyacak zemin oluşurdu. Can Atalay, Gezi tutukluları içeriyken, AİHM, AYM kararları uygulanmıyorken, birinci kademe mahkamesine Anayasa Mahkemesi ezdiriliyor ve birinci kademeden yana taraf tutuluyorken ne anayasası arkadaşlar! Sayın Erdoğan'la bugünkü konuşmasında polemik yaratacak alan varsa, gözlerinin içine bakarak 'ben daha geçen görüşmemizde anayasaya uymayan biriyle anayasayı nasıl konuşacağız, siz üzerine dikilmiş elbiseyi beğenmiyorsunuz. Orası uzun geldi, burası kısa geldi, yenisini dik. İlk önce mevcut olana uyun.' Mevcut olana da çok itirazım var ama herkes uyuyor sen uymuyorsun. Anayasa'nın bir sayfasını beğenmiyor, yırtıp atıyor. Öbür sayfasına kendi yetkilerini yazıyor. Kendi bindiği dalı kesiyor. O yüzden mecvut anayasaya uymayan biriyle anayasa masasına oturmayı düşünmüyoruz."

Erdoğan'ın Meclis konuşması: Her yapıcı fikri değerlendireceğiz, Anayasayı bu Meclis ile yapacağız

Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada "yeni Anayasa" tartışmalarına ilişkin olarak her fikre açık olduklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Bölge ülkeleri ile kıyaslandığında parlamento tecrübemiz oldukça erken başlamıştır. Kurtuluş Savaşımız sırasında düşman kuvvetlerinin çok yaklaşmasına rağmen Meclis'imiz çalışmaya devam etmiştir. yine 15 Temmuz gecesi işgal kuvvetlerinin hain uşakları tarafından bombalanan Meclis'imiz milletvekillerimiz cesurca davranarak hem milletimize umut vermiş hem Meclis'i korumuştur. 12 Eylül darbesi sırasında milli iradeye dayatılan Anayasa dar bir gömlektir. Bir nevi yamalı bohçaya dönen 82 Anayasa'sının miladi dolmuştur. Türkiye'nin hedeflerini gerçekleştirmesi ancak yeni ve sivil bir Anayasa ile mümkündür. Yeni Anayasa ile ilgili hazırlıklarımızı çok titiz bir şekilde yapıyoruz. Her yapıcı fikri değerlendireceğiz. Anayasayı milletin temsilcisi bu Meclis ile yapacağız."