Gündem

Özgür Özel: Birileri Türkiye tarımına çok ciddi bir tuzak kurmuş, büyük bir oyunla karşı karşıyayız!

"Rantçılar, aradaki aracılar ve ithalatçılar Türkiye’de öyle bir düzen kurdu ki tarlada 8 lira olan ürün iki kilometre ileride bulunan semt pazarında 80 liraya satılıyor"

01 Eylül 2024 08:48

AKP’nin oy oranının yüksek olduğu bölgelerde mitinglerini yamayı sürdüren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, tarıma ilişkin dikkati çeken ifadeler kullandı. Üreticinin kendisine miting yapma teklifinde bulunduğunu söyleyen Özel, “Gördüğüm kadarıyla toplumda çok ciddi uyanış var. Artık sesini yükseltmek için her şeyi göze alıyorlar” dedi. “Türkiye, tarımda kendi kendine yeten bir ülkeyken, rantçıları doyuramayan, vatandaşını doyuramayan bir ülke haline geldi” diyen Özel, “Arada birileri Türkiye tarımına çok ciddi bir tuzak kurmuş. Rantçılar, aradaki aracılar ve ithalatçılar Türkiye’de öyle bir düzen kurdu ki tarlada 8 lira olan ürün iki kilometre ileride bulunan semt pazarında 80 liraya satılıyor. Büyük bir oyunla karşı karşıyayız” diye konuştu.

CHP lideri Özel, Sözcü’den Saygı Öztürk’e şu açıklamalarda bulundu:

“Rize mitinginde en çok şunu duydum: ‘AK Partiliyim ama hakkımızı sen arayacaksan sana destek olacağız.’ Rize mitingimizde çok AK Partili vardı. Adana’da, Hayrabolu’da buğdayla ilgili konuştuk. Adana’da belediye önünde kendiliğinden toplanan kalabalıktı ama Tekirdağ’da müthiş bir kalabalık vardı. Buğday mitingi için halen Türkiye’nin dört bir yanından davetler geliyor. Son dönemde fıstık mitingi yaptık. Her gün bir başka ürün, bir başka üretici kesimi miting çağrısı yapıp seslerini duyurmak istiyor. Bu iş fevkalade kritik bir noktada. Gördüğüm kadarıyla toplumda çok ciddi uyanış var. Artık sesini yükseltmek için her şeyi göze alıyorlar.

Bu konuda başı çiftçilerin çektiği görülüyor. Çünkü en büyük yangın onlarda var. Evet maliyetlerinin altında fiyatlara mahkum edildiler. AK Parti’de birileri sanki özel hesap yapıyor, bir ürün kaç liraya verilmesi gerekiyorsa, onun altında bir taban fiyat veriliyor. Bir de şunu görmek gerekir: Çok net bir şey var. Örneğin Burdur’da fasulye tarlada 8 lira, Burdur merkezin pazarında 80 lira. Bu akıl almaz bir şey. Mantıkla izah edilebilecek bir şey değil. Hani başka şehirlere giderken nakliye biniyor bilmem ne falan da... Burada üreten de mağdur tüketen de mağdur. Arada birileri Türkiye tarımına çok ciddi bir tuzak kurmuş.

Türkiye, tarımda kendi kendine yeten bir ülkeyken, rantçıları doyuramayan, vatandaşını doyuramayan bir ülke haline geldi. Rantçılar, aradaki aracılar ve ithalatçılar Türkiye’de öyle bir düzen kurdu ki tarlada 8 lira olan ürün iki kilometre ileride bulunan semt pazarında 80 liraya satılıyor. Büyük bir oyunla karşı karşıyayız. Dünyada kendi kendine yetebilen birkaç ülkeden biri olan Türkiye, kendi üreticisinin malını, tüketicisine 10 kat fiyatla ulaştıran bir ülke haline geldi. Bu korkunç bir şey...”