Katolik Kilisesinin 266'ncı Papası olarak 2013'ten beri görevde olan Papa Franciscus, Güneydoğu Asya turunun 3. ayağı olan Doğu Timor'a gitti.
Papa'nın, ülkenin başkenti Dili'de hükümet liderleriyle görüşmeler gerçekleştireceği kaydedilirken, insan hakları aktivistleri, Papa'nın ziyaretinin halkın yarısının yoksulluk sınırının altında yaşadığı ülkeye maliyetinin yaklaşık 12 milyon dolar olması sebebiyle eleştirilerde bulundu.
Timor Leste Kalkınma İzleme ve Analiz Enstitüsünde araştırmacı Marino Fereira, ziyaret için ayrılan bütçenin "abartılı" olduğunu savunarak, "Hükümet yoksulları göz ardı ediyor." ifadesini kullandı.
Papa'nın ziyaretini organize eden komitenin başkanlığını yapan Devlet İdaresi Bakanı Tomas Cabral ise harcanan paranın fazla olduğunu ancak bunun ayrıca yol yapımı, kiliselerin ve diğer kamu tesislerinin yenilenmesinde de kullanıldığını belirtti.
Cabral, "Ülkemizi, uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmak için yeterli altyapısı ve tesisleri olan komşu ülkelerle kıyaslamayın. Burada her şeyi sıfırdan yapmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Arazilere el konulduğu iddiası
Tasitolu bölgesinde düzenlenmesi planlanan seremoni için yaklaşık 23 hektarlık araziye el konulduğu ve bölge sakinlerinden bazılarının evlerinden sürüldüğü iddia edildi.
İnsan hakları aktivistlerinden Pedrito Vieira, "Bu ailelerin yaşamları belirsiz durumda. Orada tazminat bekledikleri için halen nereye gideceklerini bilmiyorlar." diye konuştu.
Bakan Cabral ise bu kişilerin arazi sahibi olmadıklarını ve taşınmaları için kendilerine süre verildiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) verilerine göre, nüfusunun yaklaşık yüzde 42'si yoksulluk sınırının altında yaşadığı Doğu Timor'daki istihdam oranları çok düşük.(AA)