Gündem

Pazarlık usulüyle 159 milyon TL'lik ihale: AKP Iğdır Milletvekili Alagöz, bakanlığa kuduz aşısı satmış

Cantürk Alagöz, kamudan yaklaşık 43 ayrı ihale aldı

05 Temmuz 2024 08:40

AKP'nin hayvanların öldürülmesini de içine alan yasa teklifi çalışmaları büyük tepki çekerken AKP Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’ün Sağlık Bakanlığı’na kuduz aşısı sattığı öne sürüldü. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı 18 Ekim 2023 tarihinde 600 bin doz kuduz aşısının alımı için ihale düzenledi.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, 1 Kasım 2023’te imzalanan sözleşmeye göre ihale 159 milyon TL’ye AKP Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz'ün Keymen İlaç Şirketi’ne verildi. Milyonlarca liralık ihale, Kamu İhale Kanunu’nun 21/B maddesinde düzenlenen “pazarlık” usulüyle yapıldı. Bu ihale maddesi, uzun yıllardır “adrese teslim ihale yöntemi” olarak yorumlanıyor.

Sağlık Bakanlığı’na kuduz aşısı satan Keymen İlaç’ın sahibi AKP Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz, kamudan yaklaşık 43 ayrı ihale aldı. Keymen İlaç, bu ihalelerle yaklaşık 1 milyar 800 milyon TL'lik sözleşme yaptı.

Covid-19 salgınında Çin’den yapılan aşı tedarik sürecinde yaşanan usulsüzlük iddiası ile anılan Alagöz, milletvekili seçilmeden kısa süre önce, Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Mustafa Kemal Mahallesi’nde bulunan ticaret alanı statüsündeki arazisinin inşaat alanını (emsal) artırmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) başvurmuştu. Teklif CHP, MHP ve İyi Parti gruplarının ret oyuna rağmen AKP’li meclis üyelerinin oyçokluğuyla kabul edilmişti.

Geçen Aralık ayında da Alagöz’ün şirketinin işlettiği kurşun, çinko ve bakır madeninin, Giresun’daki Harşit Vadisi’ni katlettiği ortaya çıkmıştı.