Gündem

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nden "Bozkurt" tepkisi: Irkçı bir yapının işareti, Alevilere asimilasyon uygulamak istiyorlar

07 Ağustos 2024 10:47

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın düzenlediği Hacı Bektaş Gençlik Kampı’ndaki gençlerin Bozkurt işareti yaptığı fotoğrafa tepki göstererek; "Irkçı bir yapının işareti, Alevilere asimilasyon uygulamak istiyorlar. Bizim açımızdan Ali Rıza Özdemir de Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı da yok hükmündedir" dedi. 

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü iş birliğinde 30 Temmuz-4 Ağustos günleri arasında 9 ilden toplam 51 gencin yer aldığı “Bir Olalım, İri Olalım ve Diri Olalım”temalı “Hacı Bektaş Gençlik Kampı” Nevşehir’de yapıldı. Kampa katılan öğrencilerden bazılarının bozkurt işareti yaparak fotoğraf çektirmesi Alevi örgütlerinin tepkisini çekmişti. 

PİRHA'dan Devrim Fındık'ına haberine göre; Pir Sultan Abdal Kültür Derneği(PSAKD)Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya, gençlerin Bozkurt işareti yaparak fotoğraf çektirmesini  değerlendirdi.

“Devletin asıl amacı Alevi asimilasyonu”

Hacıbektaş Gençlik Kampı’nın geçen sene de yapıldığını ve tepkilerini dile getirdiklerini belirten Karakaya, “Devletin, kurumun (Cemevi Başkanlığı) bizim açımızdan yok hükmünde olan, anlamsız olan, Alevilerin rızalığı ve Alevilerin isteği dışında olan bir kurumun Alevilikle ilgili, özellikle gençler üzerinde bir çalışma yapmasının çok tehlikeli olduğunu söylemiştik. Bu yıl da tepkimizi kamuoyuna duyurduk” dedi.

Devletin temel amacının Alevi asimilasyonunun farklı bir uygulaması olduğuna işaret eden Karakaya, “Gençleri götürdük, Kapadokya’yı gezdirdik deselerde buradaki asimilasyonu görmek gerekir. Alevi öğretisi, Alevi inancı iki şeye karşıdır. Irkçılık yani milliyetçilik, ikincisi de dinci yani şeriatçı örgütlemeye karşıdır. Şeriatçı örgütleme dediğimiz din adına cihatı resmileştiren, din adına katliamları meşru gören bir anlayışa karşı Alevilik her zaman kendini korumuştur” diye konuştu.

“Irkçı faşist bir yapının işareti”

Karakaya, şöyle devam etti:

“Burada gördüğümüz şudur: Nasıl ki Sünnilikte bir İŞİD yapısı Taliban örgütlemesi gibi din adına katliam yaratabilecek bir nesil yaratmak istiyorlarsa bunun bir benzeri olarak Alevi gençler üzerinde asimilasyonu uygulamaya çalışıyorlar. Alevilerin özellikle ırkçılık ve milliyetçiliğe karşı olduğunu bilmek gerekir. Bizim hafızamızı diri tutan bir şey daha var. Bozkurt işaretinin özellikle Çorum’da, Maraş’ta, Sivas’ta, Gazi’de hangi anlamları taşıdığını biz gayet iyi biliyoruz. Bu ırkçı faşist bir yapının işareti. Dolayısıyla bunun Alevilikte asla ve asla yeri yok. Bütün Alevi anne babalara ve kurumlara büyük sorumluluk düşüyor. Gençlerimizi bu tehlikeli yapıdan uzak tutmak gerekir. Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Aleviliğe zerre kadar faydasının olmadığını görmek gerekir.

“Bizim açımızdan hiçbir şey ifade etmiyor”

Orada türbanlı kızlarımız da vardı. Bu kızlarımız Alevi ise çok kötü. Bu asimilasyonun farklı bir yansıması. Alevi değillerse de o zaman bunu Alevi Gençlik Kampı olarak yansıtmaları doğru değil. Bir kurumun yasal olması onun meşru olduğu anlamına gelmez. Aleviler adına o kurduğunuz kurum Aleviler açısından doğru bulunuyorsa meşrudur. Ama Aleviler bunu yok sayıyorsa, bunu kabul etmiyorsa bu kurumun varlığının bizim açımızdan bir değeri yoktur. Kaldı ki bu kurumun başına getirilen kişi ülkücü-faşist gelenekten geldiği için Aleviliğe kayyum atanması olarak görmek lazım. Dolayısıyla bizim açımızdan Ali Rıza Özdemir de yok hükmündedir, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı da. Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı bizim açımızdan hiçbir şey ifade etmiyor.”