Diziler, filmler, dijital platformlardaki üretimler... Kültür endüstrisi üretimleri topluma dair neler söylüyor? Siyasal iktidarın kültürel alanda nasıl bir gücü var? Blu TV'de yeniden başlayacak olan bir dönemin kült polisiye dizisi Behzat Ç.'deki diyaloglar neden toplumda yankı buluyor? Sosyal antropolog ve T24 Yazarı Tayfun Atay, bütün bu soruları Şirin Payzın'a değerlendirdi.
AKP iktidarının kültürel hegemonya kuramadığına dikkati çeken Atay, 23 Haziran seçim sonuçlarının empoze edilmek istenen kültürel formatın reddedildiği anlamına geldiğini söyledi.
AKP döneminde İslam'ın sekülerleştiğini belirten Atay, "muhafazâkar kesimin çocukları da artık hayatı doya doya yaşamak istiyor. AKP gençlerdeki değişimi gözden kaçırdı" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Japonya’daki kadın üniversitelerini örnek vermesinin hatırlatılması üzerine Atay, söz konusu olan kadın üniversitelerinin kadın sorunları ve kadın çalışmalarına yoğunlaşan kurumlar olduğuna dikkati çekti. Atay, Türkiye'de üniversitelerde cinsiyet ayrımının aşıldığını söyledi.
Kült polis dizisi Behzat Ç.’nin neden çok sevildiğini de yorumlayan Atay " Behzat Ç., Kurtlar Vadisi gibi dizilerin anti tezi olarak çıktı. Eleştirel aklı, Cumartesi Anneleri'ni, LGBTİ'leri, başörtülü kadınları savundu" dedi.