Sağlık

Probiyotik kullanımında bilinçsizliğe Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin dikkat çekti: Kafanıza göre kullanmayın

Uzmanlar bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor

10 Aralık 2024 11:40

Güncelleme: 10 Aralık 2024 11:59

Son yıllarda probiyotik takviyelerine olan ilginin artmasıyla uzmanlar bilinçsiz kullanıma karşı uyardı. Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin, probiyotiklerin canlı bakteriler içerdiğini belirterek, “Şu anda piyasada çeşit olarak 200’ün üstünde probiyotik üreten firma var ve bir kısmı da merdiven altı. Kafanıza göre kullanmayın.” dedi.

Hürriyet'in haberine göre; Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) tarafından düzenlenen bir kongrede, uzmanlar probiyotik yerine yoğurt ve turşu gibi doğal gıdaların tüketilmesini önerdi. Prof. Dr. Çekin, “Probiyotikler çok büyük bir sektör haline geldi. Probiyotik dediğimiz şey, canlı bakteriler. Dolayısıyla insanların marketten gidip de alıp kullanabileceği bir şey değil. Hekim tavsiyesi ile mutlaka kullanılmalı. Bizim kullandığımız hastalar var ama henüz literatürde herhangi bir hastalık için ispatlanmış, çok güvenilir çalışmalar yok." dedi. 

Doğal alternatifler: Yoğurt ve turşu

Teknolojinin ilerlemesiyle bağırsak mikrobiyotasının hastalıklarla ilişkisi daha net anlaşılmaya başladı. Prof. Dr. Çekin, “Türk halkının sevdiği yoğurt, turşu içinde bulunan ve faydalı olabilecek, tüketilmesini önereceğimiz şeyler.” diyerek doğal probiyotiklere dikkat çekti.

Araştırmalar artmalı

Bağırsaklar ile beyin arasında çift yönlü ve güçlü bir iletişim bulunuyor. Bu bağlantı, bağırsak mikrobiyatası üzerinden gerçekleşiyor ve açlık, tokluk gibi süreçlerin yanı sıra ruh sağlığı üzerinde de etkili oluyor.

Bu iletişim aksının bozulması durumunda, Parkinson hastalığı ve huzursuz bağırsak sendromu gibi çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkabildiği belirtiliyor. Bağırsak mikrobiyatasının sağlık üzerindeki kritik önemi son yıllarda daha iyi anlaşılırken, uzmanlar bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.