Sağlık

Prof. Dr. Hotamışlıgil: Obezite, akciğeri yağladırarak astım benzeri bir hastalığa sebep oluyor, milyonlarca insan nefes alamıyor

"Bu hastalık klasik astım tedavilerine cevap vermiyor ve bu insanlar çok zor durumda. Nefes alamıyorlar ve tedavi bekliyorlar. Milyonlarca insan nefes alamıyor"

26 Eylül 2024 08:17

T24 Haber Merkezi

Harvard Üniversitesi'nde obezite ve diyabet üzerine çalışmalar yapan Türk biliminsanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, obezitenin sebep olduğu ve çok yeni keşfedilen bir organ yağlanması açıkladı. Hotamışlıgil, obezitenin akciğeri de yağlandırdığını, bunun da astım benzeri yeni bir hastalığa yol açtığını söyledi.

Hürriyet'ten Buse Özel'in haberine göre, Sabri Ülker Bilim Merkezi ve Harvard Üniversitesi'nin de içinde yer aldığı çok merkezli yeni bir çalışmaya göre, obezite nedeniyle akciğerde astım benzeri bir hastalık gelişiyor. Karaciğer gibi yağlanan akciğerler de astım benzeri ve tam tanımlanmamış bir hastalık yaparak nefes almada güçlüğe, nefes darlığına neden oluyor. Henüz ön basımı gerçekleşen çalışmada buna FABP4 isimli hormonun neden olduğu belirtiliyor.

Özel'e konuşan Hotamışlıgil, "Bu hastalık klasik astım tedavilerine cevap vermiyor ve bu insanlar çok zor durumda. Nefes alamıyorlar ve tedavi bekliyorlar. Milyonlarca insan nefes alamıyor" dedi.

 

"Mustafa Kemal çağırdı, geldik"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele