Koronavirüs

Prof. Dr. Mustafa Tayar, kurban etindeki Koronavirüs'e karşı uyardı: 24 saat dinlendirin, akan suda yıkayın

20 Temmuz 2020 14:11

Yeni tip Koronavirüs salgınının gölgesinde geçecek Kurban Bayramı için uzmanlar kurban etinin tüketimi noktasında uyarılarda bulunuyor. Koroanvirüs hastasının konuşması sırasında saçılan damlacıkların kurban etinin üzerine gelmesi durumunda etim hastalığı taşıyıcı konumda olacağını ifade eden kala Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Kurban kesildikten sonra etleri 24 saat dinlendirin ve etleri akan su altında yıkayın" önerisinde bulundu.

Kurban etinin dinlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Tayar, "Kurban etlerindeki standart uygulamamızın devam etmesi gerekir. Hayvan kesildiği zaman o hâlâ kastır, kasın ete dönüşmesi için yani etin olgunlaşması için etin dinlendirilmesi gerekir. İdeali 24 saat etin dinlendirilerek yenilebilir formata gelmesi lazım. Yalnız bu yıl corona virüs sebebiyle bir takım önlemler almamız gerektiği kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.

"Koronavirüs'ün et yoluyla insana geçmediğine dair çok kuvvetli deliller var"

Koronavirüs'ün et yoluyla insana geçmediğine dair çok kuvvetli deliller olduğunu ifade eden Prof. Tayar, "Yine de bir ihtimalde olsa kesim sırasında kesicinin herhangi bir hastalık taşıması sebebiyle ete yapacağı bulaşıklık o virüsün eve taşınmasına neden olabilir" dedi. Tayar bu konuda da uayrısını şöyle dile getirdi:

"Kesim esnasında maske ve eldiven şart"

"Toplu kesimlerde 7 kişilik bir danaya girme olayında kesici var, kesicinin bir de yardımcısı var. 7 kişi de yanına bir yardımcı aldığı zaman 15-20 kişinin yoğun olduğu bir ortamda etin bulaşma ihtimali yüksek olacaktır. Bu yüzden kurbana özel olarak kesim sırasında öncelikle kesicilerin maske, eldiven takmaları ve her hayvan kesiminden sonra bunları değiştirmeleri ilk önerim olacak. Kesici mutlaka Koronavirüs'e karşı sıkı tedbir alacak ve mümkünse kesim öncesi bu kişilerin virüs taşıyıcısı olmadığının belgelenmesi yerinde olacaktır."

"Buzdolabına koymadan önce etleri akan suda yıkayın"

Kesim yerlerinde az insan olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Tayar, "Kesim yerlerindeki insan hareketliliğini mümkün olduğu kadar azaltmak, et parçalama aşamasında, ete bulaşabilme ihtimali göz önünde bulundurularak mutlaka bu sene kurbanda eve getirdiğimiz etleri buzdolabına almadan önce bir akan su altında yıkamanın uygun olacağı kanaatindeyim. Bu sene kurbana özel olarak böyle bir tedbir almak kişisel korunmamız açısından yararlı olacaktır. Koronavirüs gıda yoluyla insanlara bulaşmıyor ama gıdalar taşıyıcı olabilir" diye konuştu.

"Kurban kesenlere test yapılması gerekir"

Yalnızca ete değil, kesim yerlerindeki diğer malzemelerin de virüsü taşıyabileceğini söyleyen Prof. Dr. Tayar, "Ete değil her yere virüs bulaşabilir. Virüsün insanlarda hastalık oluşturabilmesi için canlı hücreye girmesi lazım. Soğukta, güneş ışığı altında virüs yaşayamaz. Kurban, biraz daha bize özel bir uygulama. Dünyada da çok fazla benzer örneği olmayacaktır. Dünyadaki diğer ülkelerle kıyaslama şansımız da yok. Bu yönde bilimsel çalışma yapılması için vakit de kalmadı. O yüzden, bu hastalığın gıdalarla bulaşması söz konusu değildir ama bulaş bir gıdayla geldiği zaman riskli olduğu için önlemlerimi baştan alıyorum. O yüzden kesicilerin mutlaka eldiven ve maske takması gerekir. Her işlemden sonra eldiven ve maskeyi değiştirmesi gerekir. Yine kesicilerin testten geçirilmesi gerekir" diye konuştu.