Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü Hürriyet gazetesindeki köşesinde, “Kalp krizi ağrısız olur mu” sorusunu irdeledi. Kimlerin kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu sıraladı.
“Göğüs ağrısı, özellikle de sol omuza ve kola yayılan, hatta zaman zaman boyun ve çeneye bile vurabilen göğüs ağrılarının muhtemel bir kalp krizinin habercisi olabileceğini çoğumuz biliriz. Ama unutmayalım ki muhtemel bir kalp krizi göğüs ağrısı olmadan da kapımızı çalabiliyor” diyen Prof. Dr. Müftüoğlu, şunları kaydetti:
“Hatta, en ciddi, ağır kalp krizlerine bile zaman zaman ağrı eşlik etmeyebiliyor. Bu duruma en çok da ‘şeker hastaları’nda ve ‘kadınlar’da rastlanıyor. Özellikle menopoz dönemindeki kadınların göğüs ağrısı olmadan da kalp krizi geçirebileceklerini bilmelerinde fayda var. Bu gibi durumlarda krizin işaretleri sadece ‘baş dönmesi, yorgunluk, halsizlik, terleme, bulantı, aşırı bir bitkinlik hissi ve benzeri işaretler’ olabiliyor.”
Kimlerin riski daha yüksek?
Prof. Dr. Müftüoğlu, kimlerin kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu şöyle sıraladı:
1- Aile büyükleri özellikle anne, baba ve kardeşleri arasında erken yaşlarda (50 yaş ve altı) kalp krizi geçiren akrabaları bulunanların...
2- HDL kolesterolü düşük (özellikle 40 yaş ve altı), trigliseridi yüksek (300 ve üstü) olanların...
3- Bel çevresini geniş (erkeklerde 100, kadınlarda 88 santimetreden fazlası), göbeğini büyük tutmakta ısrar edenlerin...
4- İnsülin direnci, gizli şeker veya şeker hastalığı nedeniyle tıbbi takipte tutulanların...
5- Hipertansiyon sorunu yaşayanların...
6- Sigara içen, kalıcı uykusuzluk sorunu yaşayan, depresyon problemi olan, hareketsiz bir yaşam sürdürmekte ısrar edenlerin, uzun süreli ağır stres altına girenlerin kalp krizi geçirme olasılıkları beklenenden daha yüksektir.
Yazının tamamını okumak için tıklayın.