Gündem

Prof. Hilmi Demir: Her çatışma bölgesinde sorumluluk almak Türkiye'nin dış politikasını yoruyor; odak dağılıyor

29 Temmuz 2024 11:02

T24 Dış Haberler

TEPAV Ortadoğu ve Orta Asya Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Hilmi Demir, Türkiye'nin her çatışma bölgesinde sorumluluk üstlenmeye çalıştığını, bunun da ülkenin dış politikasını yorgun hale getirdiğini belirtti.

İsrail-Lübnan sınırında tansiyonun yükselmesi Orta Doğu'da savaşın yayılması endişesi yaratırken Demir, Türkiye'nin dış politikadaki öncelikleri üzerine düşünmesi gerektiğini belirtti. 

X hesabından yaptığı paylaşımda ''Türkiye dış politikada da yorgun hala geliyor'' yazan Demir, ''Çünkü her çatışma bölgesinde sorumluluk üstelenmeye çalışıyor oysa bu mümkün gözükmüyor'' diye devam etti.

Demir, ''Ortadoğu ve Afrika Türkiye'yi yoruyor, Türkiye'nin odağı dağılıyor. Ortadoğu'da Mısır ve Suudi Arabistan bizim kadar çatışmalardan etkilenmiyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Demir, ''Dünya büyük bir krize savrulurken Türkiye önceliklerini yeniden belirlemeli'' yazdı. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar günü Filistin İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırıları ve işgaline sert tepki göstererek, "Biz nasıl Karabağ'a girdiysek, nasıl Libya'ya girdiysek bunun benzerini aynen onlara da yaparız. Yapmamak için hiçbir şey yok" demişti.