Dünya

Putin'in Asya ziyareti "Batı'ya meydan okuma" olarak nitelendirdi, Japonya "Ciddi şekilde endişe duyuyoruz" dedi

Japon ulusal basınında ise Rusya ile Kuzey Kore arasında artan askeri işbirliği, Japonya ile müttefiki ABD için "endişe kaynağı" olarak nitelendiriliyor.

20 Haziran 2024 21:17

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore'nin ardından Vietnam'a gitti. Putin Hanoi'de askeri törenle karşılandı. Putin, iki ülkeyi kapsayan Asya turunun sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken Rusya'nın nükleer doktrininde değişikliğe gidebileceğini söyledi.

NTV'deki habere göre, Batı'nın Ukrayna Savaşı nedeniyle "tecrit uyguladığı" Putin'in iki Asya ülkesini ziyareti "Putin'in Batı'ya meydan okuması" olarak nitelendirildi.

Putin, Vietnam'da Asya-Pasifik bölgesinde "güvenilir güvenlik mimarisi" inşa etmek istediğini söyledi.
Yeni güvenlik mimarisinin güç kullanımına değil, anlaşmazlıkların barışçıl çözümüne dayanacağını belirtti.

Ziyarette, Rusya ile Vietnam arasında 11 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı.

Anlaşmalar, enerji alanında işbirliğini de kapsıyor ancak bir gün önce Kuzey Kore'de imzalanan "karşılıklı savunma paktı" ile aynı seviye değil.

Kuzey Kore ile yapılan "Kapsamlı Stratejik Ortaklık Antlaşması"nın da ayrıntıları ortaya çıktı. Buna göre, Pyongyang, Putin, Vietnam'a gitmek üzere ülkeden ayrılır ayrılmaz anlaşmayı yayımladı.

1960'larda var olan paktı canlandıran anlaşma, iki ülkenin silahlı saldırı halinde birbirine derhal askeri destek sağlamasını öngörüyor. Nükleer enerji, uzay, gıda ve enerji güvenliği alanlarında işbirliğini de kapsıyor.

Japonya'dan Putin'e tepki: Ciddi şekilde endişe duyuyoruz

Japon hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Kuzey Kore ile askeri teknoloji işbirliğinin derinleştirilebileceği açıklamasına tepki gösterdi.

AA'da yer alan habere göre, Putin'in 24 yıl sonra dün Kuzey Kore'ye gerçekleştirdiği ilk ziyarette mevkidaşı Kim Jong Un ile görüşmesinde verdiği dayanışma mesajı, Japonya'nın gündeminde yerini aldı.

Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Putin'in ziyaretinde iki ülke arasında "askeri teknoloji işbirliğinin derinleştirilebileceğine" yönelik mesajına tepki gösterdi.

Hayaşi, imzalanan stratejik ortaklık anlaşması kapsamında Putin'in, Rusya ile Kuzey Kore arasında "askeri teknoloji işbirliğinin derinleştirilmesinin göz ardı edilmeyeceği" açıklamasının Japonya'yı kaygılandırdığını söyledi.

Putin'in bu ifadelerine yönelik Hayaşi, "Ülkemizi çevreleyen bölgesel güvenlik ortamı üzerindeki olası etkileri açısından (Putin'in sözlerinden) ciddi şekilde endişe duyuyoruz" ifadesini kullandı.

Putin'in füze ve nükleer geliştirme programları nedeniyle Kuzey Kore'ye yönelik "Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının gözden geçirilmesi gerektiği" yönündeki ifadelerini de eleştiren Hayaşi, "Bu tür açıklamalar kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Japon ulusal basınında Rusya ile Kuzey Kore arasında artan askeri işbirliği, Japonya ile müttefiki ABD için "endişe kaynağı" olarak nitelendiriliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Kuzey Kore'ye resmi ziyarette bulunmuş, taraflar arasında "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.

Rus lider Putin, anlaşmayla taraflardan birinin saldırıya uğraması halinde diğerinin askeri yardımda bulunmasını taahhüt ettiğini belirtirken "ittifak" sözcüğünü kullanmaktan kaçınmıştı.

Mevkidaşı ile görüşmesi sonrası Putin, açıklamasında, stratejik ortaklık anlaşması kapsamında Rusya'nın, Kuzey Kore ile "askeri ve teknik işbirliğinin geliştirilmesini göz ardı etmediğini" bildirmişti.

Kuzey Kore lideri Kim ise anlaşmayı "pakt" olarak niteleyerek, ilişkilerin "yüksek ittifak" seviyesine yükseltildiğini vurgulamıştı.

Kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasıyla, taraflardan birinin saldırıya uğraması halinde diğerinin askeri yardımda bulunmasının taahhüt edildiği belirtiliyor.