T24 Dış Haberler
Moskova'nın son günlerde sıkça kullandığı söylemi dile getiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın kendi topraklarında 'kirli bomba' kullanmayı planladığı iddia etti; "dünyada ve bölgede çatışma ihtimali yüksek" dedi.
Bazı eski Sovyet cumhuriyetlerinin istihbarat liderleriyle bir araya gelen Putin, "Ukrayna'nın kirli bomba kullanma planından haberdarız" dedi. Rusya, geçen haftadan bu yana bir kanıt sunmadan Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında 'kirli bomba' kullanacağını öne sürüyor.
"Dünyada ve bölgede çatışma riski yüksek" diyen Putin, önemli altyapı alanlarının çevresinde güvenliğin artırılması gerektiğini ifade etti.
Rusya'nın 'kirli bomba' iddiası
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'nın 'kirli bomba' kullanabileceği iddiasını Britanya ve Fransa'dan mevkidaşlarıyla pazar günü yaptığı telefon görüşmelerinde dile getirmişti.
ABD, Fransa ve Britanya hafta sonunda, Rusya'nın Ukrayna'nın kendi topraklarında kirli bomba (radyoaktif içerikli bomba) kullanmaya hazırlandığı yönündeki iddialarını reddederek, Rusya'da gerginliği artırmak için kullanılacak bahaneleri kabul etmeyeceklerini bildirdi.
Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan Rusya'nın iddialarının asılsız olduğunun görülmesi için Ukrayna'daki nükleer tesislere uzmanlar göndermelerini istediklerini ifade etti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski de iddiaları reddederek bunun "Rusya'nın böyle bir hazırlık içinde olduğunun işareti olabileceğini'' ifade etti.
Kirli bomba nedir?
Radyoaktif maddelerin klasik patlayıcılarla birlikte kullanılarak etrafa radyasyon yayılmasının sağlanmasına “kirli bomba” deniliyor.
“Kirli bomba”, radyoaktif malzemeyi geleneksel patlayıcılarla birleştiren radyolojik bir silah olarak biliniyor. Silahın amacının, patlama bölgesi etrafındaki alanı radyoaktif malzeme ile kirletmek, öncelikle insanların bu bölgede kalmasını zorlaştırdığı belirtiliyor.
Bir nükleer silahın, “kirli bomba”dan farklı olarak, geleneksel patlayıcılarla elde edilebilecek yıkım ve hasardan çok daha fazla yıkım ve çevreye verilen zararı aşan bir patlama etkisi yaratmak için nükleer enerji yaydığı söyleniyor.