10 Nisan 2025 17:04
Güncelleme: 10 Nisan 2025 17:15
Vestel'in CEO'su Ergün Güler ile yaptığı "Ramazan ayı kutlaması" yazışmasının kamuoyuna yansıması ve hakkında savcılık soruşturması başlatılması üzerine gruptaki görevinden istifa eden eski Zorlu Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bekir Cem Köksal hakkında, "zincirleme şekilde inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" suçlamasıyla 5 yıl 3 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. Güler, Köksal'ın aslında maili sadece kendisine göndereceğini, yanlışlıkla tümünü yanıtlayı seçtiği için tüm katılımcı listesine mailin gittiğini söylediğini aktardı. Güler şikâyetçi olmadığını söylerken, iddianamede Köksal'ın mesajındaki ifadelerin çalışanlar üzerinde baskı kurmaya yönelik olduğu savunuldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Zorlu Holding'e bağlı Vestel Üst Yöneticisi Ergün Güler "mağdur" sıfatıyla yer aldı.
Ergün Güler'in ramazan ayı nedeniyle 28 Şubat'ta Vestel çalışanları ve yöneticileri ile Zorlu Holding'in yöneticilerine kurumsal mail adresinden toplu olarak ramazan tebriği içerikli elektronik posta gönderdiği belirtilen iddianamede, suç tarihinde Zorlu Holding'in Üst Yöneticisi olan Köksal'ın ise buna cevaben, Güler'e ve mailde ekli tüm kullanıcılara ramazan ayının kutlanmaması içerikli toplu mail gönderdiği anlatıldı.
İddianamede, söz konu mailin bir kısım sosyal medya platformlarında ve basın yayın organlarında da yayınlandığı aktarılarak, mail içeriğindeki ifadeler nedeniyle Köksal hakkında "inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" suçlamasıyla resen soruşturma başlatıldığı ifade edildi.
İddianamede ifadesi yer alan Ergün Güler, yaklaşık 26 yıldır Zorlu Holding'in iştiraki olan Vestel şirketlerinde değişik görevlerde çalıştığını, bir buçuk yıldır da üst yönetici olarak görev yaptığını söyledi.
Çalıştığı süreçte resmi ve dini bayramlarla özel günlerde şirket içi tüm çalışan ve yöneticiler ile Zorlu Holding yöneticilerine kutlama mesajları gönderdiğini belirten Güler, daha önce gönderdiği mesajlarla ilgili herhangi bir uyarı veya engelleme olmadığını dile getirdi.
Güler, 28 Şubat'ta da ramazan ayı münasebetiyle şirket çalışanları ve yöneticileri ile Zorlu Holding yöneticilerine kurumsal adresten mail gönderdiğini anlatarak, aynı tarihte Bekir Cem Köksal'ın, mailine "Ergün, bizim kurumsal olarak kutlanacak günler listemizde Ramazan ayı yer almıyor..." şeklinde başlayan bir cevap yazdığını kaydetti.
Kendisinin bu maili gördükten sonra Köksal'ı arayarak yaptığının yanlış olduğunu söylediğini belirten Güler, Köksal'ın da aslında maili sadece kendisine göndereceğini, yanlışlıkla tümünü yanıtlayı seçtiği için tüm katılımcı listesine mailin gittiğini söylediğini aktardı.
Güler, daha sonra Köksal hakkında soruşturma başlatıldığını basın yayın organlarından öğrendiğini, olay sebebiyle kimseden şikayetçi olmadığını dile getirdi.
İddianamede, "Köksal'ın kullandığı ifadelerinin, ifade özgürlüğü ve eleştiri sınırlarını aşarak, mağdur ve diğer çalışanların inanç, düşünce ve kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzlarına ilişkin tercihlerine hukuka aykırı davranışla müdahale etme niteliğinde" olduğu savunuldu.
Köksal'ın şirketteki konumu, Güler'in çalıştığı şirketin de Zorlu Holding'e bağlı olması nedeniyle aralarındaki hiyerarşi de dikkate alındığında, mesaj içeriğindeki ifadelerinin mağdur ve Vestel çalışanları üzerinde baskı kurmaya, iradelerini etkilemeye ve sanık Köksal'ın amacı doğrultusunda sonuç doğurmaya elverişli olduğu öne sürülen iddianamede, "Köksal'ın suçtan kurtulmaya yönelik savunmasına itibar edilmediği" ifade edildi.
İddianamede, Köksal'ın, bir suç işleme kararının icrası kapsamında tek eylemle mağdura ve Vestel Şirketler Grubu çalışanlarına yönelik üzerine atılı suçu zincirleme şekilde işlediğine dair hakkında kamu davası açılmasını gerektirir yeterli şüphenin oluştuğu savunuldu.
Sanık Köksal'ın "zincirleme şekilde inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" suçlamasından 1 yıl 3 aydan 5 yıl 3 aya kadar hapsi istenen iddianame, Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Köksal, sevk edildiği adliyede hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı. Zorlu Holding Yönetim Kurulu da Köksal'ın holdingin CEO'luğu görevinden istifa ettiğini duyurmuştu.
(AA)
Ne olmuştu?Zorlu Holding'e bağlı olan Vestel'in CEO'su Ergün Güler, şirket çalışanlarına bir mesaj göndererek Ramazan ayını tebrik etmişti. Cem Köksal ise mesaja, "Ergün, bizim kurumsal olarak kutlanacak günler listemizde Ramazan ayı yer almıyor. Dini günlerden Şeker ve Kurban bayramları yer alıyor. Bunlar dışındaki dini günleri kurumsal olarak kutlamamız doğru değil" diyerek tepki göstermişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, konuyla ilgili soruşturma başlatmış. Köksal, 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçlamasıyla başlatılan re'sen soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı. Serbest kalan Köksal, daha sonra istifa etmiş, "Yazışmanın yanlışlıkla şirket içinde yayıldığını" belirtmiş, "tamamen şirket içi işleyiş ve yönetimle ilgili yazışmanın 'inanç ve değer' tartışması gibi yansıtılmasına üzüldüğünü" söylemiş ve 28 yıldır çalıştığı Zorlu grubuna zarar vermemek için istifa kararı aldığını açıklamıştı. |
'Ramazan tebriği' krizi sonrası Zorlu Holding CEO'su Cem Köksal hakkında soruşturma!
Zorlu'da CEO'lar arasında Ramazan tebriği krizi: Buna benzer konuda seni daha önce de uyarmıştım
© Tüm hakları saklıdır.