Geçen yıl dünya genelinde çeyrek milyardan fazla insan, milyonlarca insanı kıtlığa sürükleme tehdidi oluşturan ve kötüleşen küresel gıda krizinin ortasında şiddetli açlıkla karşı karşıya kaldı.
The Guardian’da yer alan habere göre, gıda krizinin körüklenmesinde Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş, Covid-19 salgınının kalıcı etkileri ve iklim krizi gibi faktörler önemli rol oynadı.
2BM Gıda ve Tarım Örgütü tarafından Çarşamba günü yayınlanan verilere göre, geçen yıl gıda krizleriyle karşı karşıya kalan insan sayısının önemli ölçüde arttığı üst üste dördüncü yıl oldu.
Yıllık Küresel Gıda Krizleri Raporu'nun 2023 baskısında yer alan veriler, dünyanın giderek yaygınlaşan ve acil hale gelen bir gıda krizinin pençesinde olduğunu gösterdi. 2022'de 58 ülkede en az 258 milyon insan, insanların geçim kaynakları ve yaşamları için acil bir tehdit oluşturacak kadar şiddetli açlık olarak tanımlanan "akut gıda güvensizliği" ile karşı karşıya kaldı.
Akut gıda güvensizliği, insanlar açlıktan ölürken ilan edilen kıtlıktan daha hafif olarak kabul ediliyor. Öte yandan akut gıda güvensizliği içinde olan insanların sayısı, 2021'de 53 ülkede 193 milyondan keskin bir artış gösterdi.
Kapsanan 58 ülkede beş yaşın altındaki 35 milyondan fazla çocuk, zayıfl olarak nitelendirildi ve çocuklarda 9 milyondan fazla vakanın ağır olduğu tespit edildi. Akut yetersiz beslenme nedeniyle çocuklukta zayıflamak, fiziksel ve zihinsel gelişim için ömür boyu sürecek sonuçlar doğurabilir.