Dünya

Rapor: Dünyada her dört çocuktan biri kötü beslenme nedeniyle geri dönüşü olmayan zarar riski altında

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, bunun "şiddetli gıda yoksulluğu" kriterlerini karşıladığını ve "uçurumun kenarında yaşayan çocuklar" oldukları anlamına geldiğini söyledi

06 Haziran 2024 12:49

T24 Dış Haberler

Dünya genelinde her dört çocuktan biri; büyümesine, beyin gelişimine ve hayatta kalma şansına zarar verecek kadar kısıtlı bir beslenme düzenine sahip. Bu çocukların çoğu, Birleşmiş Milletler tarafından "açlığın yoğun olduğu bölgeler" olarak tanımlanan Filistin, Haiti ve Mali gibi bölgelerde yaşıyor. Bu bölgedeler gıdaya erişimin önümüzdeki aylarda daha da kötüleşmesi bekleniyor. 

BM'nin çocuk ajansı UNICEF tarafından hazırlanan ve beş yaş altı çocukların beslenme alışkanlıklarını değerlendiren ilk rapor, yaklaşık 100 ülkeden 181 milyon çocuğun günde en fazla iki gıda grubu tükettiğini ortaya koydu. Gıda grupları pirinç, mısır ve buğday gibi bir gıda ile sütten oluşuyor. 

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, bunun "şiddetli gıda yoksulluğu" kriterlerini karşıladığını ve "uçurumun kenarında yaşayan çocuklar" oldukları anlamına geldiğini söyledi.

"Bu durum çocukların hayatta kalmaları, büyümeleri ve beyin gelişimleri üzerinde geri dönüşü olmayan olumsuz etkiler yaratabilir" diyen Russell, "Pirinç ve biraz süt gibi günde sadece iki gıda grubunu tüketen çocukların ağır yetersiz beslenme türlerine maruz kalma olasılığı yüzde 50'ye kadar daha fazladır" ifadelerini kullandı. 

Şiddetli gıda yoksulluğunun daha yüksek olduğu ülkelerde, çocukların yaşlarına göre beklenenden önemli ölçüde daha kısa olduğu bodurluk seviyeleri de daha yüksek olma eğiliminde. 

Rapora göre, Covid-19 salgınının artçı etkileri, çatışmalar ve iklim krizi yüksek gıda fiyatlarının nedenleri arasında yer alıyor. Bununla birlikte, hane halkı geliri beslenme kalitesinin tek belirleyicisi değil; bazı ülkelerde daha varlıklı hanelerden gelen çocuklar da sağlıksız ve besleyici olmayan gıdaların baskınlığı ve ebeveynlerin sağlıklı bir beslenmenin nasıl olması gerektiği konusundaki bilgi eksikliği nedeniyle ciddi gıda yoksulluğu yaşıyor. 

Rapora göre Batı ve Orta Afrika'da şiddetli çocuk gıda yoksulluğu son on yılda yüzde 42'den yüzde 32'ye düştü. Bununla birlikte, çatışma ve iklimsel şokların özellikle kırılgan ortamlarda sorunu daha da derinleştirdiği belirtildi. Tekrarlanan kuraklıkları sellerin takip ettiği Somali'de, bakıcıların yüzde 80'inden fazlası çocuklarının bir gün boyunca yemek yiyemediğini söyledi.