Kültür-Sanat

Ressam ve emekli diplomat Yüksel Tamtekin hayatını kaybetti

Diplomasi kariyerinin yanı sıra ressam olarak 22 kişisel sergi açan Tamtekin, İstanbul'da toprağa verildi

Yüksel Tamtekin (1930-2024)

03 Temmuz 2024 17:30

T24 Kültür Sanat

Ressam ve emekli diplomat Yüksel Tamtekin (94) hayatını kaybetti. Tamtekin, Kadıköy Selamiçeşme Camisi'nde ikindi namazından sonra düzenlenen cenaze töreninin ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Uzun bir süredir tedavi gören Yüksel Tamtekin, doğum günü olan 2 Temmuz'da, dün vefat etti.

Türkiye'yi Nürnberg, Sidney, Rodos ve Bregenz’de Başkonsolos olarak temsil eden ve çok sayıda resim sergisi açan Tamtekin, bugün (3 Temmuz 2024) İstanbul'da toprağa verildi. Tamtekin için Selamiçeşme Camisi'nde düzenlenen törende taziyeleri eşi ve çocukları kabul etti.

Tamtekin, halen T24'e Londra'dan yazılar yazan sanat eleştirmeni ve yazar Selin Tamtekin'in de babasıydı.

Yüksel Tamtekin kimdir?

 Yüksel Tamtekin Sdney'deki kişisel sergisi öncesinde, 1983

Yüksel Tamtekin 2 Temmuz 1930'da Denizli’de doğdu. Ortaöğrenimini Saint Joseph Fransız Lisesi’sinde tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne (Mülkiye) girdi.

Mülkiye'nin Hariciye (Uluslararası İlişkiler) bölümünden mezun olduktan sonra 1955 yılında "meslek memuru" olarak Dışişleri Bakanlığı’na girdi, diplomasi kariyeri boyunca çok sayıda ülkede çalıştı. Nürnberg, Sidney, Rodos ve Bregenz’de Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu olarak görev yaptı.

Yüksel Tamtekin, diplomatlığın yanı sıra ressam olarak da bir sanat kariyeri inşa etti. Avusturya, Avustralya Yunanistan ve Türkiye de dahil olmak üzere farklı ülkelerde 22 kişisel sergi açtı ve eserleriyle çok sayıda karma sergiye katıldı.

Evli olan Yüksel Tamtekin, beş çocuk babasıydı.