Dünya

Reuters: Bu yıl, Ukrayna'nın Rusya tarafından ilhak edilen Donetsk ve Lugansk bölgelerinden 14,3 milyar dolarlık kömür Türkiye'ye ihraç edildi

Üç kömür üreticisi, iki bölgeden Türkiye'ye kömür sevkiyatı yaptıklarını doğruladı

19 Eylül 2023 14:39

T24 Dış Haberler

Ukrayna'nın Rusya tarafından ilhak edilen bölgelerinde üretilen en az 14,3 milyon dolar değerindeki kömür, bu yıl Türkiye'ye ihraç edildi. 

Reuters tarafından incelenen Rus gümrük verilerine göre; Şubat-Temmuz 2023 tarihleri arasında Ukrayna'nın ilhak edilen doğu bölgeleri Donetsk ve Lugansk'tan yaklaşık 160 bin 400 ton kömürün Türkiye'ye geldiği ortaya çıktı. Üç kömür üreticisi, Reuters'a, söz konusu dönemde iki bölgeden Türkiye'ye kömür sevkiyatı yaptıklarını doğruladı. 

Reuters tarafından incelenen bir ticari veri sağlayıcısının verileri, Şubat ve Temmuz ayları arasında en az 10 üreticiden kömürün Türkiye'ye gittiğini gösterdi. Rakamlar, Türkiye'nin ilhak edilen bölgelerden yapılan kömür ihracatında rahatlıkla en büyük hedef olduğunu ve bu dönemdeki sevkiyatların yüzde 95'ini oluşturduğunu gösterdi.

Gümrük verilerine göre; alıcılar Hong Kong, BAE, Belize ve İngiliz Virgin Adaları gibi off-shore yargı bölgelerinde kayıtlı şirketler. Listede hiçbir Türk şirketi bulunmuyor.

Ticaret verileri kömürün nasıl ihraç edildiğine dair tam bir resim sunmuyor ancak bir kısmının Rusya'nın güneyindeki liman kenti Rostov üzerinden, bir kısmının da Donetsk ve Lugansk'a demiryolu bağlantısı olan Karadeniz limanı Novorossiysk üzerinden gittiğini gösteriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı: Ukrayna'nın doğal kaynakları Ukrayna halkına aittir

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'ne Türkiye'ye yapılan sevkiyatlar sorulduğunda, "Bu tür ticaret raporlarından haberdarız, ancak spesifik bulgularınız hakkında yorum yapamayız. Rusya'nın Ukrayna'nın doğal kaynaklarının çalınmasından kazanç sağlamaya yönelik her türlü girişiminden nefret ediyoruz. Ukrayna'nın doğal kaynakları Ukrayna halkına aittir" dedi.

Nisan ayında Reuters, Çinli bir şirketin Ukrayna'nın Rusya tarafından ilhak edilmiş bir bölgesindeki bir tesisten bakır satın aldığını bildirmişti.

Rusya, Donetsk ve Lugansk'ı ilhak etmişti

Rusya, Eylül 2022'de Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinin tamamını ilhak ettiğini açıkladı ancak devam eden çatışmalar nedeniyle bölgenin yalnızca bir kısmını kontrol ediyor.

Ukrayna, Batılı müttefikleri ve Türkiye de dahil olmak üzere BM Genel Kurulu'ndaki ülkelerin büyük çoğunluğu, ilan edilen ilhakı yasadışı olarak niteleyerek kınadı.