Ekonomi

Ripple davasında karar çıktı; 125 milyon dolar ceza verildi

08 Ağustos 2024 12:14

Ripple, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile yaşadığı yaklaşık dört yıllık hukuki mücadele sonucunda 125 milyon dolar tutarında ceza ödemeye mahkûm edildi.

Ripple, SEC ile uzun süredir devam eden hukuki mücadelesinin ardından 125 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Yargıç Analisa Torres, Ripple’ın 125 milyon dolar tutarında hukuki ceza ödemesine ve menkul kıymetler yasalarının daha fazla ihlal edilmesini durdurmasına karar vererek SEC ile girdiği yaklaşık dört yıllık hukuki mücadeleye son verdi. SEC başlangıçta Ripple’dan 2 milyar dolarlık bir ceza talep etmişti.

Mali cezanın yanı sıra Yargıç Analisa Torres, Ripple’ın gelecekte federal menkul kıymetler yasalarını ihlal etmesini yasaklayan bir ihtiyati tedbir kararı verdi.

Ripple’ın SEC’in açtığı dava sonrasında herhangi bir yasayı ihlal ettiğine dair bir yargıya varılmamış olsa da, şirketin gelecekte “çizgiyi aşma” riskinin önemli olduğunu vurguladı.

SEC’in, ceza verildiği için Temmuz 2023 kararını temyize götürmesi bekleniyor. Bu, SEC’in geçen yıl aynı yargıç tarafından geçici temyiz talebinin reddedilmesinin ardından geldi. Ayrıca SEC ve Ripple, temyiz başvurusunun reddedilmesinin ardından CEO Brad Garlinghouse ve diğer yöneticilere yönelik suçlamalar konusunda bir uzlaşmaya varmıştı.

Ripple fiyatlarında son durum

Kararın açıklanmasının ardından Ripple (XRP) fiyatları hızla yükseldi. Türkiye saatliye 23.44'te XRP yüzde 16,39'luk yükselişle 0,5925 dolar seviyesinden işlem görüyor. Bu yükselişle birlikte XRP, son bir ayda yüzde 33 değer kazandı.