Dünya

Rishi Sunak, seçim yenilgisinin ardından hem Muhafazakâr Parti liderliğinden hem de Başbakanlık'tan istifa etti

Sunak, "Öfkenizi, hayal kırıklığınızı duydum ve bu kaybın sorumluluğunu üstleniyorum" dedi

05 Temmuz 2024 15:23

T24 Dış Haberler

Eski Britanya Başbakanı ve Muhafazakâr Parti lideri Rishi Sunak, seçim mağlubiyetinin ardından ülkeden özür diledi ve "öfke, hayal kırıklığı ve değişim arzusunu duyduğunu" söyledi.

Muhafazakar Parti için felaketle sonuçlanan gecenin ardından Başbakanlık konutu olan Downing Street 10 numaranın önünde konuşan Sunak, başbakanlık görevinden istifa ettiğini doğruladı ve şunları söyledi:

"Ülkeme her şeyden önce üzgün olduğumu söylemek isterim. Bu işe her şeyimi verdim, ancak Birleşik Krallık hükümetinin değişmesi gerektiğine dair net bir sinyal gönderdiniz. Ve önemli olan tek karar sizin kararınızdır. Öfkenizi, hayal kırıklığınızı duydum ve bu kaybın sorumluluğunu üstleniyorum" 

Ayrıca, halefini seçmek için gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra Muhafazakâr liderlik görevinden istifa edeceğini söyledi. Parti, Sunak'ın başkanlığında tarihteki en kötü sonucunu almış oldu. 

Sunak ayrıca İşçi Partisi'nin büyük zaferi dolayısıyla Keir Starmer'ı da kutlayarak şunları söyledi:

"Bu görevde onun başarıları hepimizin başarısı olacaktır ve kendisine ve ailesine esenlikler diliyorum. Bu kampanyadaki anlaşmazlıklarımız ne olursa olsun, kendisi saygı duyduğum, düzgün ve kamu ruhuna sahip bir adamdır. Kendisi ve ailesi, bu kapının ardındaki yeni hayatlarına büyük bir geçiş yaparken anlayışımızın en iyisini hak ediyor" 

Sunak, Muhafazakârların artık yeniden yapılanması ve muhalefetteki "önemli" rollerini üstlenmeleri gerektiğini söyledi.

Sunak ayrıca partinin adaylarından ve kampanyacılarından da özür diledi:

"Çabalarınızın karşılığını veremediğimiz için üzgünüm. Toplumlarına ve ülkemize bu kadar çok katkıda bulunan kaç iyi meslektaşımın artık Avam Kamarasında oturmayacağını düşünmek bana acı veriyor."