Dünya

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire hayatını kaybetti

Deloire, beyin tümörü şikâyetiyle iki aydır Paris’teki bir hastanede tedavi görüyordu

11 Haziran 2024 15:49

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Genel Sekreteri Christophe Deloire, 8 Haziran’da Paris’te 53 yaşında kanserden hayatını kaybetti. Deloire, beyin tümörü şikâyetiyle iki aydır Paris’teki bir hastanede tedavi görüyordu.

Deloire, 12 yıllık görev süresinde, RSF’yi kurumsal olarak geliştirmekle kalmadı; küresel ölçekte medya özgürlüğünün savunulmasında kuruluşu öncü bir konuma getirdi.

2018'den bu yana Haber ve Demokrasi Forumu'nun Kurucu Başkanı olan ve 2023'te Fransa’daki “États généraux de l'information” Forumu’nun Genel Delegesi olarak atanan Deloire, küresel olarak bilgi kaosunun gözlendiği bir dönemde gazeteciliğin özgürlüğü, bağımsızlığı ve çoğulculuğunun her kıtada geliştirilmesinin yorulmak bilmeyen bir savunucusuydu. Gazetecilik onun sarsılmaz bir inançla sürdürdüğü hayat mücadelesiydi.

Haski: Kritik bir dönemde kuruluşumuza liderlik etti

RSF Yönetim Kurulu Başkanı Pierre Haski, vefat üzerine yaptığı açıklamada “Christophe Deloire, bilgi edinme hakkı açısından kritik bir dönemde kuruluşumuza liderlik etti. Bu temel hakkın savunulmasına yaptığı katkı muazzam olmuştur. Yönetim Kurulu ailesi ve dostlarının acısını paylaşıyor” dedi.

Önderoğlu: Medya özgürlüğü savunuculuğunu geliştirdi

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da Deloire'nin hem kendi yargılandığı dava, hem de Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon gibi birçok dosyayı yakında izleyip Türkiye'deki gazeteciler için ülkeye gelerek fiziken dayanışma gösterdiğini ifade etti.

Önderoğlu, “Christophe Türkiye’de aktif olmakla kalmadı, dünyada RSF seksiyonlarının geliştirilmesine de öncülük etti. Medya özgürlüğü savunuculuğunu klasik bağlamından çıkarılıp özgürlük, dijital platform ve yapay zekâ gibi bugün arayışını sürdürdüğümüz birçok medya alanıyla ilgili yasal ve ilkesel çözümler geliştirilmesinde görev aldı. İlgisi ve mücadelemize kattığı ufuk ve derinlik için de ona müteşekkir kalacağım. Bugün tüm RSF ekibi büyük üzüntü yaşıyor" diye konuştu.

Dündar, Gül, Cumhuriyet, Kaşıkçı…

Deloire’ın yakından izlediği dosyalar arasında, Can Dündar ve Erdem Gül’ün yargılandığı “MİT TIR’ları” davası ve “Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon sonrasında açılan dava ile Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesi de vardı.

Deloire, özellikle darbe girişiminden sonra “gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi” haline gelen Türkiye’de tutuklu gazetecilerin özgürlüğü için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde eylem yapan RSF üyeleri arasındaydı.

Christophe Deloire kimdi?

1971 yılında doğan Christophe Deloire, Fransa medyasında çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra Mayıs 2008’den Temmuz 2012’ye kadar Fransa’da Gazeteciler için Formasyon Merkezi’nin (CFJ) müdür olarak görev yaptı. 2012’den vefatına kadar RSF Genel Sekreteri olarak görev yaptı.

Küresel sosyal medya platformlarının gazetecilik üzerindeki tehdidi ve mesleğe Yapay Zeka karşısında standart kazandırılması için birçok girişime imza atan Deloire, Kasım 2019’dan beri de Haber ve Demokrasi Forumu (Forum sur l’information et la démocratie) Kurucu Başkanıydı.