Dünya

Rusya’da gözaltına alınan ABD’li kadın basketbolcu Brittney Griner 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı

ABD’li kadın basketbolcu Brittney Griner

04 Ağustos 2022 18:41

Rusya’da gözaltına alınan ABD’li kadın basketbolcu Brittney Griner, uyuşturucu madde bulundurmaktan ve Rusya'ya uyuşturucu madde içeren elektronik sigara kartuşları getirmekten suçlu bulmasının ardından 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Üç kez WNBA ligi şampiyonu olan ve yedi kez All-Star'a katılan Griner, şubat ayında Moskova yakınlarındaki havaalanında, 'yasa dışı esrar bulundurduğu' gerekçesiyle Rusya Federal Gümrük Servisi tarafından gözaltına alınmıştı.

ABD, Griner'ın haksız yere tutuklandığını ve serbest bırakılması gerektiğini söylerken Rusya, tutukluluğunun Ukrayna savaşı nedeniyle iki ülke arasında yaşanan gerilimlerinden kaynaklandığı iddialarını reddetmişti.

Brittney Griner'ın, ABD Başkanı Joe Biden'a mektup göndererek; "Burada, bir Rus hapishanesinde; eşimin, ailemin, arkadaşlarımın, olimpiyat formalarımın veya herhangi bir başarımın koruması olmadan ve düşüncelerimle baş başa otururken, sonsuza kadar burada olacağımdan korkuyorum. Eşimi, ailemi, takım arkadaşlarımı özlüyorum. Şu anda onların acı çektiğini bilmek beni öldürüyor. Eve dönmem için yapabileceğiniz her şey için minnettarım" ifadelerini kullanmıştı. 

İHA'da yer alan habere göre ABD’li kadın basketbolcu Griner uyuşturucu madde bulundurmaktan ve Rusya'ya uyuşturucu madde içeren elektronik sigara kartuşları getirmekten 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Griner, bagajında kenevir yağı bulunduğu iddiasıyla Moskova'daki bir havaalanında 17 Şubat'ta gözaltına alınmıştı.