Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Filistin Devlet Başkanı Abbas, Moskova'da görüşecek

Abbas'ın 14-15 Ağustos'ta da Ankara'ya gelmesi ve Meclis Genel Kurulu'na hitap etmesi bekleniyor

13 Ağustos 2024 12:13

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Rusya'nın başkenti Moskova'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelecek. Kremlin tarafından yapılan açıklamaya göre görüşmede, Orta Doğu'da artan gerginliğin yarattığı durum ele alınacak. Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Haniye,  Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için bulunduğu İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutta öldürülmüştü. Haniye suikastinden bir gün önce, Beyrut'ta Hizbullah'ın üst düzey isimlerinden Fuad Şükür, konutuna düzenlenen hava saldırısında öldürülmüştü. İki üst düzey ismin öldürülmesinin ardından İran'dan gelecek yanıt bekleniyor ve Orta Doğu'da İran'ın olası yanıtı nedeniyle tansiyon yüksek. 

Kremlin, pazartesi akşamı yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la bugün Moskova’da bir araya geleceğini bildirdi.

Kremlin'den yapılan açıklamada Orta Doğu’daki duruma ilişkin görüşecekleri belirtilen iki lider Gazze’de yaşanan insanî durum ve Gazze savaşında gelinen aşama üzerine konuşacak

Kremlin, Telegram mesajlaşma uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada, "Filistin-İsrail ihtilafının giderek şiddetlenmesi ve Gazze Şeridi'nde yaşanan benzeri görülmemiş insani felaket ışığında, Ortadoğu'daki durum hakkında görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor" ifadelerine yer verdi.

Hamas siyasi büro başkanı İsmail Haniye’nin öldürülmesini kınayan Putin, tüm taraflara "Orta Doğu’yu istikrarsızlaştırmaktan kaçınmaları" çağrısında bulunmuştu.

Türkiye'ye de geliyor, Meclis'e hitap edecek

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ayrıca, 14-15 Ağustos tarihlerinde Ankara'ya da bir ziyaret gerçekleştirecek. Abbas'ın Meclis Genel Kurulu'nda hitap etmesi bekleniyor. Filistin Devlet Başkanı'nın konuşacağı oturuma Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlık edecek. Kurtulmuş, Meclis'te grubu bulunan tüm partileri Abbas'ın konuşmasını dinlemeye davet etmişti. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak 28 Temmuz’da yaptığı konuşmada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı davet ettiklerini ancak Abbas’ın olumlu cevap veremediğini söylemişti. Erdoğan, bu konu üzerinden Yeniden Refah Partisi milletvekili Doğan Bekin'e tepki göstermiş ve “İsrail’le bütün ticareti kesiysel, çıkıp da bir tanesi ‘Parlamentonuzda Mahmut Abbas konuşturulmalı…’ Kim bu? Yeniden Refah’ın bir tane adamı var. Mahmud Abbas’ı davet etmediğimizi sana kim söylüyor? Biz davet ettik ama maalesef Abbas bize olumlu cevap veremedi. Biz de bundan sonraki süreci ona göre işleteceğiz" demişti.