Dünya

Rusya’nın Lviv saldırısında 3’ü çocuk 7 kişi hayatını kaybetti

Rusya’nın Ukrayna’nın Lviv kentine düzenlediği hava saldırında 7 kişi hayatını kaybederken onlarca konut zarar gördü .

04 Eylül 2024 13:31

T24 Dış Haberler

Ukrayna'nın batısındaki Lviv şehrinde, 3’ü çocuk 7 kişi yeni bir Rus saldırısında hayatını kaybetti. Saldırı, Ukrayna’nın Poltava şehrindeki bir askeri eğitim merkezinde en az 50 kişinin hayatını kaybettiği Rus saldırısının etkisi henüz geçmeden gerçekleşti.

Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovy, Rusya'nın çarşamba sabahı erken saatlerde insansız hava araçları ve hipersonik füzelerle saldırdığını duyurdu.

Yetkililer, ölenler arasında 1 bebek, 9 ve 14 yaşlarında iki kız çocuğu bulunduğunu açıkladı. 

Sadovy ayrıca şehrin merkezindeki evler, okullar ve klinikler dahil olmak üzere 50’den fazla binanın zarar gördüğünü söyledi.

Öte yandan, başkent Kiev üzerinde de hava savunma sistemleri Rus füzelerini hedef aldı. Krıvıy Rih şehrinde bir otelin vurulması ve çevredeki binaların zarar görmesi sonucu 5 kişi yaralandı. Ukrayna ordusu tüm ülkenin hava alarmına alındığını duyurdu.

Kurnaz ve alçak bir Rus darbesi

Kurtarma ekipleri, salı günü yapılan saldırının ardından Poltava'daki askeri eğitim merkezinde hayatta kalanları aramaya devam ediyor. Saldırıya uğrayan Poltava Askeri İletişim Enstitüsü'nden 26 yaşındaki subay adayı Mykyta Petrov , saldırıda iki füze arasında çok kısa bir süre olduğunu ve insanların sığınaklara kaçmak için yeterli zamanı olmadığını dile getirdi.

Ukrayna milletvekili Oleksiy Goncharenko BBC'ye verdiği demeçte, "Altıncı katta bir binanın içinde olduğunuzu ve aşağıya kaçmanız gerektiğini hayal edin. Bunu iki dakikada yapabilmeniz gerçekçi mi?" dedi.

Poltava bölgesi valisi Philip Pronin, saldırıyı “kurnaz ve alçak bir Rus darbesi” olarak nitelendirirken halen 15 kişinin enkaz altında olduğunu belirtti.

Başkan Volodimir Zelenski "Rus pisliklerinin" saldırının bedelini ödeyeceğini ifade ederken, füzelerin hedefi olan eğitim merkezinde yeterli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığının soruşturulduğunu açıkladı.

Çarşamba günü Lviv'e yönelik saldırı, tüm Ukrayna'nın hava saldırısı alarmında olduğu bir zamanda gerçekleşti.

Tanıklar, şehrin sabahın erken saatlerinde hedef alındığını ve çokça konut binasının zarar gördüğünü belirtti.

Lviv, 2 buçuk yıl süren savaş boyunca yoğun çatışmalardan büyük ölçüde korunmuştu, ancak geçen hafta Rus saldırıları enerji altyapısını hedef alarak kesintilere yol açtı.

Zelenski çarşamba günü İrlanda Başbakanı Simon Harris ile görüşecek. Harris’in Ukrayna’ya 43 milyon euroluk bir yardım paketi açıklaması bekleniyor.