Dünya
BBC Türkçe

Rusya'nın Poltava'daki askeri eğitim merkezine saldırısında en az 51 kişi öldü

15 kişinin hâlâ enkaz altında mahsur kaldığı kaydedildi

04 Eylül 2024 06:03

Ukraynalı yetkililer, Poltava kentine Rusya'nın düzenlediği füze saldırısında ölenlerin sayısının 51'e yükseldiğini, 235 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Saldırının askeri muhabere eğitimi verilen bir okulu hedef aldığı belirtildi.

Kiev, Türkiye saatiyle sabah sıralarındaki saldırıda ölenler arasında çok sayıda asker olduğunu doğruladı.

Moskova saldırı hakkında açıklama yapmadı.

Bazı uzmanlar askerlerin toplu halde bir arada bulunması ile ilgili de yetkilileri eleştiriyor.

Hava saldırısı alarmının saldırıdan yaklaşık bir dakika önce çaldığı ancak insanların kaçmaya vakit bulamadığı da ifade ediliyor.

Bölge valisi Philip Pronin, 15 kişinin hâlâ enkaz altında mahsur olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, iki füzenin şehirdeki bir askeri enstitü olan İletişim Enstitüsü'ne ve bir hastaneye isabet ettiğini söyledi.

Zelenskiy, Rusya'nın hesap vereceğine söz verdi ve Ukrayna'nın kendi uzun menzilli füze saldırılarını gerçekleştirebilmesi için hava savunması desteği çağrısında bulundu.

Ukrayna'nın Batı yapımı silahları Rusya topraklarında kullanması savaşın bu aşamasındaki en tartışmalı başlıklardan biri.

BBC’nin savunma muhabiri Chris Partridge, saldırıda kullanılan füzelerin 500 km menzili olan Iskender-M olduğunun düşünüldüğünü kaydetti.

Bu füze tahrip gücü çok yüksek 700 kg’a kadar savaş başlığı taşıyabiliyor. Aynı zamanda 10 ile 30 metre arasında bir sapma payı ile hedefi vurabiliyor.

İskender gibi balistik füzeleri, hızları ve yörüngeleri nedeniyle hava savunma sistemleri ile durdurmak çok güç.

BBC İzleme Servisi’nin Ruysa editörü Vitali Şevçenko, hedef alınan binalardan birinde askeri eğitim verildiğine dair haberler tespit ettiklerini duyurdu.

Telegram’da yer alan Rusya kaynaklı haberlerde, elektronik haberleşme uzmanlarının eğitim gördüğü bir merkez olduğuna ilişkin iddialar da yer aldı.

Saldırı ile ilgili açıklama yapan Ukrayna lideri Zelenskiy, zarar gören binalardan birinin İletişim Enstitüsü olduğunu söyledi.

Kiev'in 300 kilometre doğusunda yer alan Poltava, savaş öncesi 300 bin nüfusa sahipti.

Ukrayna'nın hâlâ Sovyetler Birliği'nin parçası olduğu 1960'larda kurulan Poltava Askeri İletişim Enstitüsü, telekomünikasyon uzmanları yetiştiriyordu.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir