T24 Dış Haberler
Yeni bir araştırma, milyonlarca insanın sadece nefes alarak bunama riskini artırabileceğini ortaya koydu.
Yapılan araştırma, Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda sunuldu.
Çalışmaya katılan yetişkinlerin hiçbirinin başlangıçta demans hastası olmadığı belirtildi. Araştırmacılar, katılımcıların 10 yıllık süre boyunca yaşadıkları yerdeki hava kalitesini inceleyerek kullandıkları kaynakları ve maruz kaldıkları hava kirliliğini inceledi.
Alzheimer ve demansı tetikleyen şeyin havada bulunan, ortalama bir insan saçının genişliğinden 30 kat daha küçük olan katı ve sıvı damlacıkların mikroskobik bir karışımı olan partikül madde (PM2.5) olduğu belirlendi. Maddenin akciğerlere solunabilecek ve ardından kan dolaşımına geçebilecek kadar küçük olduğu ifade edildi.
Çalışmada ayrıca orman yangını kirliliğinden kaynaklanan riskin, maruziyet az olsa bile daha fazla beyin sağlığı riski taşıdığı keşfedildi.
Araştırmacılar, orman yangını kaynaklı PM2.5'in daha yüksek sıcaklıklarda üremesi, daha yoğun bir toksik kimyasal karışımı içermesi ve ortalama olarak diğer kaynaklara göre çaplarının daha küçük olmasının daha riskli olduğunu belirtti.
Alzheimer Derneği Bilimsel Programlar Kıdemli Direktörü Claire Sexton, "Dünya genelinde orman yangınlarının artmasıyla birlikte, bu tür hava kirliliğine maruz kalmak beyin sağlığı için giderek artan bir tehdit haline geliyor. Bu bulgular, orman yangınlarını önlemek için politikalar yürürlüğe koymanın ve bunlarla başa çıkmak için daha iyi yöntemler araştırmanın önemini vurguluyor" diye konuştu.
Yüksek düzeyde ince partikül madde miktarının kalp hastalığı ve astım riskini artırdığı da ortaya çıktı.
Riskleri azaltmak için insanlara Hava Kalitesi Endeksi 100'e ulaştığında dışarıda N95 maskesi takmaları çağrısında bulunuldu.