Kültür-Sanat

Türk popuna damga vuran Metin Arolat, sahnede fenalaşıp hayatını kaybetti: İki gün önce "Hayatta en çok mutlu olduğum yer sahne" demiş

Metin Arolat, Armağan Çağlayan'ın "Çok mutlu görüyorum seni sahnede. Hayatta en mutlu olduğun sahne mi Metin?" sorusuna, "Sahne, çok mutluyum sahnede. Çocukluğumda kalmış bir insanım" yanıtı vermiş

21 Eylül 2024 02:29

T24 Kültür Sanat

90'lardan bu yana Türk pop müziğinde birçok şarkının klibine imza atan, şarkıcı, söz yazarı ve yönetmen Metin Arolat, sahnede fenalaştıktan sonra 52 yaşında hayatını kaybetti. Hastane önünde açıklama yapan Arolat'ın yakın arkadaşı şarkıcı Demet Sağıroğlu, "Rejim yapıyormuş yine, bizde vardır hep öyle ölüm diyetleri. Herhalde kalbi kaldırmadı. Çok neşeyliymiş. Güzel bir yere gittiğini düşünüyorum, Metin'ciğim güle güle gitmiş çünkü her zamanki gibi" dedi.

Arolat, bugüne kadar mega star Tarkan ve Demet Sağıroğlu gibi birçok şarkıcının birden fazla klibine imza attı. Bunlar arasında Tarkan'ın 90'lardaki pek çok şarkısı başta olmak üzere, "Kuzu Kuzu" ve "Salına Salına Sinsice" gibi şarkılarının pop tarihine geçen klipleri de bulunuyor.

1995 yılında hem "Dert Değil" şarkısıyla hem de bu şarkıya çektiği kliple adını duyuran Metin Arolat, Türk pop tarihine damga vurmuştu.

Bu akşam İstanbul Kozyatağı'nda bir otelde sahne aldığı sırada kendini kötü hissetmeye başladı. Sahneden bir süre ayrılıp geri dönen Metin Arolat, bir anda sahneden yere yığıldı. 

Mekânda bulunan bir hemşirenin kalp masajı yaptığı 52 yaşındaki şarkıcının kalbi ilk durduğunda çalıştırıldı ancak ikinci kez durduğunda tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 

"Hayatta en mutlu olduğum yer sahne"

Metin Arolat'ın, yapımcı Armağan Çağlayan'ın 196Sekiz isimli YouTube kanalında, iki gün önce katıldığı programda "Hayatta en çok mutlu olduğum yer sahne. Çocukluğumda kalmış bir insanım" dediği ortaya çıktı.

Çağlayan ise Arolat'ın ölüm haberini aldıktan sonra "Delirebilirim…. Öyle bir çaresizlik…" yazdı.

O diyalog şöyle:

Armağan Çağlayan: Ne kadar çok çalışıyorsun, maşallah. Görüyorum hep sahnede. Çok mutlu görüyorum seni sahnede.

Metin Arolat: Evet, çok mutluyum sahnede.

Armağan Çağlayan: Hayatta en mutlu olduğun yer kamera arkası, sahne mi Metin?

Metin Arolat: Sahne... Sahneye çıktığımda bir şey oluyor, o enerji çok güzel. Haftanın 4-5 günü sahne yapar olduk artık. O enerji yaşama tutunma.

Demet Sağıroğlu'ndan hastane önünde açıklama

Metin Arolat’ın yakın arkadaşı Demet Sağıroğlu, haberi alır almaz hastaneye gitti. Ardından gazetecilere açıklama yapan Sağıroğlu, şunları söyledi: “Rejim yapıyormuş yine, herhalde kalbi kaldırmadı, bizde vardır hep öyle ölüm diyetleri. Gülerek gitti ama, menajeri öyle dedi. Menajeriyle güle oynaya işe gelmişler. Çok neşeyliymiş. Sahneye çıktıktan 20 dakika sonra kötü olmuş. Arka tarafa gitmiş, gömleğini çıkarmış. 'Kolum uyuşuyor' demiş. 'Tamam çok iyiyim ben' demiş, tekrar sahneye çıkmış.

Sonra sahnede yere yığılmış. Orada hemşire varmış. Yan yatırmış, hemen ambulans çağırmışlar. Gelene kadar kalbi durmuş, ambulansta tekrar çalışmış. Sonra yolda kalbi durmuş, burada çalıştıramamışlar kalbini. Güzel bir yere gittiğini düşünüyorum, Metin'ciğim güle güle gitmiş çünkü her zamanki gibi."

Demet Sağıroğlu
 

T24 yazarı Aslı Atasoy'un "Kral'a Bakmak: 90'larda Müzik" yazı dizisinde, Türkiye'nin ilk kadın televizyoncularından
Şube Bekrioğlu ile söyleşisinden kesit

Metin Arolat, 2011 Kral Müzik Ödülleri gecesinde "Dert Değil" şarkısını söylüyor

- Peki Kral'ın yarattığı ünlüler? 

İlk bir sene içerisinde hiç ünlü olmayan, adını bile bilmediğiniz kişiler ünlü oldu. Çünkü ben Unkapanı'na, "Madem bu baba sanatçılar bize gelmiyor, ben kendi baba sanatçılarımız yaratacağım" dedim. O zamanlar Kanal D, Show TV yeni kurulmuştu. Ama tek bir şartım vardı. Şartım da o kişinin Kral'dan ünlü olduğunu ispat edebilmek için başka bir kanala çıkmamasıydı.

- Yapımcılar ne dedi bu şartınıza?

Hepsi "evet" dediler. Evet diyenlerin hepsi bizimle kazandı.

- Kimler o isimler?

Mesela Yıldız Tilbe, Mirkelam, Reyhan Karaca, Metin Arolat, İbrahim Erkal, Gökhan Tepe, Gökhan Özen en az 500 isim sayabilirim. Bunların hepsinde benim şartım vardı. Ondan sonra bu Kral'ın şartı oldu zaten.

- Kral'ın anayasası oluştu böylece. İlki sizde çıkacak, ikincisi ise belirli bir ücret ödeyecekti…

Evet, önce bize gelmiyorsa yayımlamıyorduk. Birincisi bizde çıkacaktı, ödeme ilk etapta yoktu.

Metin Arolat, 2011 Kral Müzik Ödülleri gecesinde

- Herkesten para aldınız mı? 

Hayır. Aslında ahlak çerçevesinde bir düzen kurabilmek için para aldık. Yoksa mesela biz Reyhan Karaca'dan, Metin Arolat, Rafet El Roman'dan hiç para almadık. Anlatabildim mi? Mesela Doğuş'tan para aldık. Doğuş benim için sanatçı olmaması gereken isimlerden biriydi. Ekranımı kirleteceksem hiç değilse parasını ödüyor olsun dedim. Mansur Ark'tan aldık. Yani herkesten almıyorduk. Ekrana uygun bulmadıklarımızdan para aldık. Gülben Ergen'den aldık. Neden aldık? Gülben Ergen'i tam bir müzisyen, sanatçı görmediğimiz için aldık anlatabildim mi? Yani gerçekten sanatçı potansiyeli olan hiç kimseden almadık.

Şule Bekrioğlu: 90'lar Kral TV'nin yarattığı imajla oldu

Şule Bekrioğlu
 

Metin Arolat kimdir?

28 Mayıs 1972 Tarihinde İzmir'de dünyaya geldi. Anne tarafından Çerkez, baba tarafından İstanbullu.

Baba tarafından “Ali Muhsin Paşa”, “Hasan İzzet Paşa” ve “Çerkez Mehmet”in torunu olan Metin Arolat, ayrıca Mevlana'nın 23. kuşak torunudur. Dedesi 23 Temmuz 1897 Doğumlu ünlü Türk şairi “Ali Mümtaz Arolat”.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu. Mezun olduktan sonra İstanbul'a taşındı ve bir reklam ajansında yönetmen asistanı olarak çalışmaya başladı.

Ardından Amerika'ya gittti ve Part Time işlerde çalışmış ayrıca University of Illinois'ta Reklamcılık eğitimi aldı. Türkiye'de döndükten sonra Star tv, Kanal 6 ve Atv'nin Tanıtım Bölümlerinde Yönetmenlik yaptı. 

1995 yılında Ayrılık Olmaz isimli albüm ile müzik piyasasına giriş yapan Metin Arolat hem reklamcılık, hem yönetmenlik hemde albüm çalışmalarını sürdürdü. Kendi kliplerini ve o dönemde Tarkan'nın kliplerini yönetti. Toplam 5 albüm yayınladı.

Albümleri:

1995 – Ayrılık Olmaz

1998 – Yine Bir Başıma

2005 – Kabul Et

2010 – Lütfen Yaz Gelsin (Single)

2010 – Çok Daha Ötesi

2014 – Karavan

 

İlber Ortaylı: En kıyak rakı tek parti devrinde değil şimdi imal ediliyor, yalan mı?