Ekonomi

Sahurda "iftarlık et" kuyruğu!

07 Mart 2025 10:16

Güncelleme: 07 Mart 2025 10:22

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte bir çok şehirde olduğu gibi Diyarbakır'da da Et ve Süt Kurumu'na olan talep artmaya başlarken, vatandaşlar sahur saatlerinde bile alışveriş yapabilmek için sıraya giriyor. Bağlar ilçesinde bulunan ve bölgeye hizmet veren kurum, Ramazan öncesinde günde yaklaşık 2,5 ton et satarken, bu rakam ayın başlamasıyla birlikte günlük 4 tona yükseldi.

Alım gücünün düşmesi nedeniyle uygun fiyatlı et arayışındaki kent sakinleri, Bağlar ve Kayapınar'daki iki şubeye yoğun ilgi gösterdi. Özellikle Bağlar'daki şube, Diyarbakır’ın yanı sıra Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve çevre illere de et satışı yapıyor.

Şehirdeki kasaplarda kuşbaşı etin kilogram fiyatı 600 ila 750 TL arasında değişirken, Et ve Süt Kurumu’nda bu fiyat 339 TL’ye kadar düşüyor. Kıyma fiyatları da benzer şekilde, kasaplarda 600 TL iken, kurumda 299 TL'den satılıyor. Amida Haber'in aktardığına göre, bu fiyat farkı nedeniyle, Ramazan ayında her gün yaklaşık 2 bin kişi kurumdan alışveriş yapıyor.

Yoğunluk artışıyla kurum, çift vardiya sistemine geçerek gece 23.00'e kadar hizmet vermeye başladı. Sabah 07:30'da dağıtılan sıra fişleriyle satışlar 09:30'da başlıyor. Vatandaşlar, sıra fişlerini alıp evlerinde beklerken, bazıları sahurdan sonra doğrudan kuruma geliyor.

Kurum önünde uzun kuyruklar oluşurken, emekli vatandaşlar geçim sıkıntısından dert yandı. Emekli Hanifi, "Dışarıdan et alamıyoruz, fiyatlar çok yüksek. Bu soğukta beklemek zorundayız. Emeklilere bu zulüm mü?" diyerek yaşadığı mağduriyeti dile getirdi. Diğer emekli Ramazan Acabey ise, "Burası daha ucuz, o yüzden buraya geliyoruz. Dışarıdaki kasaplarla arasında 200-250 lira fark var," şeklinde konuştu.