Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Burdur’da doğal güzelliğiyle ve kum yapısıyla öne çıkan Salda Gölü’ne Millet Bahçesi yapılacağının duyurmasının ardından başta meslek örgütleri ve çevreciler olmakla birlikte pek çok kesimden karara tepki geldi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Yard. Doç. Dr Erol Kesic, "Salda bir nevi laboratuvar. O beyazlıklar çok hassas. Ayakla bile basılmamalı. Projeden vazgeçin" derken,
Birgün'den Demet Sargın'ın haberine göre, ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak anılan ve kartpostallık görüntüye sahip olan Salda Gölü’ndeki millet bahçesi projesine ilişkin konuşan Bakan Kurum söz konusu alanın “koruma altına” alınarak millet bahçesine dönüştürüleceğini söyledi. Bölgeye otopark, festival alanı, tuvalet, mescit, kafeterya, gibi yapıların inşa edileceğini dile getiren Kurum, şöyle devam etti:
“Millet Bahçesi Projesi çerçevesinde buraya gelen turistlerimiz, yapacağımız otoparkta araçlarını park edecek. Geliş gidiş yollarını daha iyi şartlar altında yapmak suretiyle bu bölgeye gelen vatandaşımızın bungalov evlerde, kafeteryalarda dinlenmesi, yürüyüş yollarında, gezinti alanlarında gezmesini sağlayacak birçok düzenlemeyi de bu proje kapsamında yapmış olacağız.”
TIKLAYIN - Çevre Bakanı Kurum: Salda Gölü'nde 300 bin metrekarelik alanda Millet Bahçesi yapacağız
Yard. Doç. Dr Erol Kesici, “Salda’yı uzaktan sevsinler” dedi. Göl kıyısındaki beyaz yapının Mars’ın toprağıyla benzerlikler oluşturduğunu söyleyen Kesici sözlerini şöyle sürdürdü:
“Mars’ı anlamak için burası eşsiz bir örnek. Bir nevi doğal laboratuvar. Söz konusu proje bölgede ekosistemi tamamen yok eder. Sırf moda oldu diye burayı millet bahçesi yapmasınlar. Sonra çok pişman olacaklar.”
"Uzaktan sevsinler"
Bölgede devlet desteğiyle biyoçeşitliliği araştırma çalışmaları yaptığını da ifade eden Kesici, geçen yaz göl kenarında söz konusu olan ve iptal ettirilen festivale de değindi. Yaşam savunucularının ve bilim insanlarının tepki gösterdiği festivalin bölgenin ‘koruma alanı’ olması sebebiyle iptal edildiğini söyleyen Kesici, aynı sebeplerle bu projenin de yapılamayacağını ifade etti. Kesici sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pamukkale nasıl enderse Salda da ender. Aynı titizlikle korumalıyız. Salda’daki beyazlıkların üzerine ayakla bile basılmamalı. O canlı bir yapı. Biyomineralizayon diyoruz. Yani canlı. Zaten HES ve göletlerle gölün beslenmesini engellediler, kirliliğini artırdılar. Daha fazla yok etmeye çalışmasınlar. 30 yıldır orayla ilgili çalışmalar yaptık, araştırmalar yazdık. Bu haberi duyunca çok üzüldüm. Umarım koruma alanı dışına yaparlar. Salda çok hassas. Gölü uzaktan sevsinler…”
Cumhuriyet'ten Zehra Özdilek'e konuşan Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, Salda Gölü’nün korunması gereken bir alan olduğunu belirterek, Millet Bahçesi yapıldığında bunun pek mümkün olamayacağını söyledi. Oruçkaptan, “Anladığım kadarıyla bakanlıkların turizm hedefli projeleri var. Bunu da Millet Bahçesi adı altında değerlendirmek istiyorlar. Millet Bahçesi’nin kriterleri ortada yok. Piyasası yok yönetmeliği yok. Millet Bahçesi’nde ne olacak ne olmayacak belli olmadığı için Millet Bahçesi ilan edilen birçok yer aslında kent parkı, bahçe değil. Bahçe özellikleri çok farklı bir şey. Oda olarak bir çalıştay yaptık. Nasıl olması gerektiği ile ilgili açıklama yaptık. Bahçe özelliği taşıması lazım, çok fazla yeşil alan olmalı. Salda Gölü bir tabiat parkı” diye konuştu.
Oruçkaptan Millet Bahçeleri’ni TOKİ’nin yaptığına değinerek şöyle devam etti:
“TOKİ Türkiye’de inşaat sektörünün kalitesiz ve betona dönmesinin en büyük sebeplerinden birisi. Millet Bahçesi ilan edilen yerlerin daha sonra neye dönüştürüleceğini de çok bilmiyoruz. Bu kararı doğru bulmuyoruz. Dünyada nadir görülen bir yer olan Salda Gölü korunmaya alınmalı. Çevresinde çok özel bir bitki dokusu var. Şu anki haliyle bile çok yoğun kullanımlı. Millet Bahçesi olamaz. Uygulamaya konulursa yasal yoldan tepkimizi koyarız.”