Dünya

Saldırganın evinde ve arabasında patlayıcılar bulundu; Trump'a suikast girişiminde şimdiye kadar neler biliniyor?

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, salı günü Florida'nın Palm Beach kentinde yapacağı konuşmayı iptal etti

14 Temmuz 2024 19:26

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı ve  tekrar Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı ilan edilecek olan Donald Trump, dün Pensilvanya'daki mitingi esnasında silahlı saldırıyla suikast girişimine uğramıştı. Trump, kulağından yaralanırken iki seyirci ve tetikçi öldü. Olay, FBI tarafından "suikast girişimi" olarak tanımlandı. FBI'dan yapılan açıklamada saldırganın Pennsylvania eyaletinin Bethel Park kasabasından 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğu bildirildi. Saldırganın evinde ve arabasında yapılan aramalarda patlayıcı düzenekler bulunduğu aktarıldı.

TIKLAYIN | Donald Trump'a miting sırasında suikast girişimi

Saldırganın evinde ve arabasında patlayıcı maddeler bulundu

The Wall Street Journal, soruşturma hakkında bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberinde Thomas Crook'un mitinge giderken kullandığı arabanın içinde patlayıcı madde bulunduğunu yazdı. AP ve CNN de Crooks'un evinde patlatıcı madde bulunduğunu bildirdi. 

WSJ ayrıca Crooks'un arabasında da patlayıcı düzenekler bulunduğunu yazdı. Gazetenin haberine göre araç, Pensilvanya'da mitingin düzenlendiği Butler'da bulundu. 

TIKLAYIN | Tarihi kare: New York Times foto muhabiri, Trump'ın kulağını sıyıran kurşunu havada fotoğrafladı

Silah babasına mı ait?

Öte yandan AP'nin haberine göre; kolluk kuvvetleri, Donald Trump'a ateş etmek için kullanılan silahın Thomas Crooks'un babası tarafından satın alındığı düşünülüyor. Adlarının açıklanmaması kaydıyla AP'ye konuşan iki polis memuru Crooks'un babasının silahı en az altı ay önce satın aldığını söyledi.

Pentagon: Saldırganın askerî geçmişi yok

Pentagon, silahlı saldırgan Thomas Crooks'un herhangi bir askeri bağı olmadığını duyurdu. 

Pentagon sözcüsü Patrick S Ryder, "Askerlik şubelerinin her biriyle, kendi veri tabanlarında herhangi bir şubede, aktif veya yedek bileşende bu isim veya doğum tarihine sahip şüpheli için herhangi bir askerlik hizmeti bağlantısı olmadığını teyit ettik" dedi.

Soruşturma nasıl ilerleyecek?

Trump'a yönelik saldırıyla ilgili olarak yürütülen soruşturmanın iki ayağı var. Birincisi FBI'ın yürüttüğü soruşturma ve ikincisi polisin dedektiflik çalışmaları. 

Saldırganın kimliğini tespit eden dedektiflerin, saldırganın nedenini, son hareketlerini ve kimlerle temas halinde olduğunu araştırması gerekiyor. Öte yandan saldırganla fiziksel ya da çevrimiçi olarak bağlantıda olan başkalarının olup olmadığı ve herhangi bir örgüt bağlantısı tespit edilip edilemeyeceği araştırılacak. 

Soruşturma kapsamında, saldırganın evinde ele geçirilebilen her türlü teknoloji incelenecek. Saldırganın hangi web sitelerine girdiğini, hangi sohbet gruplarına üye olduğunu, kimlerle iletişim halinde olduğunu görmek için dijital geçmişini inceleyecekler.

Bir de saldırıda güvenlik zafiyetinin yaşanıp yaşanmadığına ilişkin inceleme yapılacak. Sorumluluk, asıl görevi hem görevdeki hem de eski ABD başkanlarını korumak olan 7000 kişilik Gizli Servis'e ait. 

Kamala Harris, Florida'daki kampanya etkinliğini iptal etti

Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, salı günü Florida'nın Palm Beach kentinde yapacağı konuşmayı iptal etti. 

Kampanyadan yapılan açıklamada "Pennsylvania'da meydana gelen korkunç silahlı saldırı nedeniyle Başkan Yardımcısının Florida'ya yapmayı planladığı kampanya gezisi ertelenmiştir" denildi.

Saldırı, başkanlık yarışında adaylığının kesinleşeceği haftaya denk geldi

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi Cumhuriyetçilerin başkan ve başkan yardımcısı adaylarının kesinleşmesi beklenen Kongre, yarın Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentinde başlayacak.

The Hill'in haberine göre, Trump'ın seçim kampanyası danışmanlarından Chris LaCivita ve Susie Wiles, Trump'ın planlandığı üzere Milwaukee'deki programına katılacağını bildirdi.

Kongrede, Trump'ın, partisinden başkanlık adaylığını resmi olarak açıklaması bekleniyor.

 

Trump'a suikast girişimi

Eski ABD Başkanı ve 2024 Kasım seçimleri için tekrar Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı ilan edilecek olan Donald Trump’a suikast girişimi dün geceden itibaren dünya gündemine birinci sıradan girdi. Trump, saldırıda kulağından yaralandı. FBI tarafından kimliği Thomas Matthew Crooks olarak açıklanan saldırgan da dahil olmak üzere olayda 3 kişi öldü. 

NBC News’un paylaştığı görüntülerde 12’den fazla kez silah sesi duyuluyordu; bunların bir bölümünün Gizli Servis ajanlarının silahlarından geldiği anlaşılıyor. 

Saldırı anı

 

Biden ve Trump görüştü

Reuters'ın aktardığına göre Trump ve ABD Başkanı Joe Biden, saldırıdan sonra bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Biden saldırıdan sonra X üzerinden yaptığı ilk açıklamada, "Trump güvende ve iyi olduğu için sevinçliyim. Daha fazla bilgi beklerken o, onun ailesi ve mitingdeki herkes için dua ediyorum" yazdı.

Biden daha sonra kameralar karşısında kısa bir konuşma yaparak siyasi şiddeti kınadı. "Trump, barışçıl bir şekilde bir miting düzenleyebilmeliydi" diyen Biden, "ABD'de böyle bir siyasi şiddetin olması fikri duyulmuş şey değil. Kabul edilemez. Herkes kınamalı" diye devam etti.

TIKLAYIN | İki Cumhuriyetçi senatör, Trump'a yönelik suikast girişimine Biden'ın sebep olduğunu iddia etti

TIKLAYIN | Donald Trump'a yönelik suikast girişimine dünya liderlerinden tepkiler

Eski başkanlar ve üst düzey yetkililerden mesajlar

Gelişmeler üzerine hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partili yetkililerden kınama mesajları geldi.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson, Kongre'nin konuyla ilgili kapsamlı bir soruşturma yürüteceğini ifade ederken, "ABD halkı gerçeği bilmeyi hak ediyor" dedi. 

Eski Cumhuriyetçi ABD Başkanı George W. Bush, yapılanın "korkakça" bir saldırı olduğunu belirtti ve Trump güvende olduğu için "minnettar" olduğunu belirtti. 

Eski Demokrat ABD Başkanı Barack Obama da, "Demokrasimizde siyasi şiddete kesinlikle yer yoktur. Ne olduğunu henüz tam olarak bilmesek de Başkan Trump ciddi şekilde yaralanmadığı için derin bir nefes almalıyız ve bu anı siyasette medeniliğe ve saygıya tekrar baş koymak için kullanmalıyız" dedi. 

Demokrat Partili Pennsylvania Valisi Josh Shapiro "Herhangi bir siyasi parti veya siyasi lideri hedef alan şiddet kabul edilemez" dedi. Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, hem eşinin hem de kendisinin Trump için dua ettiğini belirtirken "Tüm Amerikalıların bize katılması çağrısı yapıyorum" dedi. Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili azınlık lideri Hakeem Jeffries de "Düşüncelerim ve dualarım eski Başkan Trump ile. Kolluk kuvvetlerinin kararlı müdahalesine müteşekkirim. Amerika bir demokrasidir. Herhangi bir siyasi şiddet asla kabul edilemez" mesajını paylaştı. Senato'nun Demokrat Partili çoğunluk lideri Chuck Schumer "Pennsylvania'daki Trump mitinginde olanlardan dehşete kapıldığını" söyledi ve Trump'ın iyi olmasıyla rahatladığını belirtti. Schumer ayrıca "Sİyasi şiddetin ülkemizde yeri yok" dedi. Bu arada milyarder iş insanı Elon Musk da olayın hemen ardından "Trump'ı tamamen destekliyorum" dediği bir X paylaşımı yaptı.