Ekonomi

Sayıştay raporu: Şehir hastanelerinin "çamaşır masrafı", ekonomi yönetiminin tasarruf çabalarıyla çelişiyor

Şehir hastanelerine verilen çamaşırhane hizmetlerinde doğalgaz, su ve elektrik bedelleri şirketlerden alınmıyor; bu giderler Sağlık Bakanlığı'nın hizmet ödemelerinden karşılanıyor

24 Haziran 2024 07:46

Türkiye'de ekonomik krizle mücadele eden iktidarın tasarruf önlemleri ve ek vergi planlarına karşın, kamu-özel işbirliği projeleri kapsamında şehir hastanelerine yapılan yüksek garanti ödemeleri dikkat çekiyor. Sayıştay'ın Sağlık Bakanlığı için hazırladığı 2022 denetim raporunda, şehir hastaneleri tarafından yapılan çamaşır hizmeti ödemeleri özellikle ele alındı.

Çamaşır hizmeti sözleşme detayları ve mali yük

Sayıştay raporuna göre, şehir hastanelerini işleten özel şirketler, sağlık hizmetlerinin sorunsuz yürütülmesi adına hastane personeli ve hastalar için gerekli sayıda temiz çamaşır tedarik etmekle yükümlü. Ancak, bu hizmet için yapılan ödemeler, tekstil ürünlerinin ilk alındıkları ağırlıklar ve RFID (çip içeren, radyo frekanslı etiket) etiketleriyle belirlenen miktarlar üzerinden hesaplanıyor. Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre, rapor, nevresim ve çarşaf gibi çamaşırların zamanla ağırlık kaybettiklerini ve bu nedenle ödeme miktarlarının güncellenmesi gerektiğini vurguluyor.

Bakanlığın çamaşırhane giderleri

Raporda ayrıca, şehir hastanelerine yapılan çamaşırhane hizmetleri için şirketlerden doğalgaz, su ve elektrik bedeli alınmadığı; bu giderlerin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan hizmet ödemelerinden mahsup edildiği belirtiliyor. 2022 yılında bakanlık tarafından çamaşırhane masrafları için 1 milyon 127 bin 924 TL bütçe ayrılmasına rağmen, gerçekte 1 milyon 960 bin 979 TL ödeme yapıldığı raporlanıyor.