Dünya

Seçimlerde sıfır oy alarak ülke tarihine geçti

30 Haziran 2024 09:06

T24 Dış Haberler

Ontario eyaletinin başkenti Toronto'da 24 Haziran'da düzenlenen ara seçimlere bağımsız aday olarak katılan Felix-Antoine Hamel, sıfır oy aldı.

45 yaşındaki Kanadalı müzisyen, "Sonuçları görünce birliği sağlayan kişi olduğumu anladım, herkes bana oy vermeme konusunda hemfikir" diye konuştu.
 
Hamel, tarih kitaplarında iz bırakmak gibi bir beklentisinin bulunmadığını ifade ederek, "Herhangi bir şekilde Kanada tarihine girecek son kişi olabilirim, ülkedeki seçim sistemini eleştiren En Uzun Oy Pusulası Komitesi adlı örgütteki bir arkadaşımın teklifi üzerine adaylığımı koydum. Montrealliyim, ara seçimlerin düzenlendiği bölgede bile yaşamıyorum ve kampanya için neredeyse hiç çaba sarf etmedim." açıklamasında bulundu.
 
Seçim reformunu savunan grup En Uzun Oylama Komitesi'nde çalışan Hamel, Kanada'nın mevcut sisteminin, seçmenlerin çoğunluğunun oy vermediği adayları ödüllendirdiğini ileri sürdü.

Seçim bölgesinde yaşamadığını belirten Hamel, kendisi için oy kullanamadığını ifade etti.

Toronto'daki oy pusulasında 84 aday ismi yer aldı ve bunun Kanada tarihindeki en uzun oylama kağıdı olduğu belirtildi.

Seçimleri Kanada Muhafazakarlar Partisi'nden Don Stewart kazanırken, 1993'ten bu yana Toronto-St. Paul's seçim bölgesi ilk kez bir Muhafazakar siyasetçiye geçmiş oldu. 

Kanada'da 45. Federal Seçimler'in gelecek yıl Ekim ayında düzenlenmesi planlanıyor.