Dünya

Sedat Ergin: NATO’yu sorgulayan, Ukrayna’ya farklı bakan bir Trump ne anlama geliyor?

Hürriyet yazarı Ergin, NATO'nun beşinci maddesine vurgu yaptı

08 Kasım 2024 13:25

T24 Haber Merkezi

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, bugünkü yazısında ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın NATO ve Ukrayna savaşı ile ilgili yaklaşımının "Trump'ın ikinci başkanlık döneminin ne gibi karambollere, krizlere, belirsizliklere açık olduğunu göstermek bakımından fikir verici" olduğunu ifade etti. 

Hürriyet yazarı Ergin, "NATO’yu sorgulayan, Ukrayna’ya farklı bakan bir Trump ne anlama geliyor?" başlıklı bugünkü yazısında Cumhuriyetçi Trump'ın geçen şubat ayında South Carolina eyaletinde katıldığı bir seçim toplantısında yaptığı çıkışın Avrupa’da büyük bir sarsıntıya yol açtığını yazdı. Trump'ın NATO üyesi bazı Avrupa ülkelerinin ittifaka mali yükümlülüklerini yerine getirmediklerine dikkat çekerek Rusya’nın saldırısına uğramaları halinde bu ülkeleri “korumayacağını” söylediğini hatırlattı. 

"Ülkesinin dış politikasına damgasını vuracak"

Trump'ın bu açıklamasıyla NATO'nun beşinci maddesini (Bir müttefike yapılan saldırı tüm müttefiklere yönelmiş sayılır ve bütün müttefikler onun yardımına gider) uygulamayacağını açıkça söylediğini aktaran Ergin, şunları yazdı:

"NATO Antlaşması’nın beşinci maddesini işletmekten kaçınacağını saklamayan ABD’li siyasetçi, 20 Ocak 2025 tarihinde yeni başkan olarak ikinci kez Beyaz Saray’dan içeri adım atarak dört yıl süreyle ABD’yi yönetecek, ülkesinin dış politikasına damgasını vuracaktır.

Üstelik bu kez, ilk dönemine kıyasla karar alma sürecinde çok daha geniş bir hareket serbestisi, tecrübe ve aynı zamanda şaşalı bir seçim zaferinin verdiği özgüven patlamasıyla yol alacaktır"

"Yerleşmiş mutabakatın dışında bir pozisyon aldıkları aşikar"

"Salt bu örnek bile ani kararlarıyla tanınan Trump’ın ikinci başkanlık döneminin ne gibi karambollere, krizlere, belirsizliklere açık olduğunu göstermek bakımından fikir vericidir" diyen Ergin, şu ifadeleri kullandı:

"Gerek Trump gerek Vance’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında ABD ile Avrupa arasında yerleşmiş olan mutabakatın dışında bir pozisyon aldıkları aşikardır.

Bu açıdan bakıldığında, Putin’in Batı dayanışması içinde uç vermekte olan bu çatlaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu, Ukrayna’daki pazarlık kartlarının güçlendiğini düşündüğünü tahmin edebiliriz"

"Türkiye üzerinde kafa yormaya başlamamamızın zamanı geliyor"

Ergin, "Ukrayna’nın çözüm için majör ödünler verdiği bir çözüm, Rusya’nın kendisini işgalden kazançlı çıktığını hissettiği oranda Avrupa’yı rahatsız edecektir" analizinde bulundu ve şöyle devam etti: 

"NATO’daki tartışmalar ve Washington’un Ukrayna konusunda farklı bir yöne doğru girmekte oluşu önümüzdeki dönem için yepyeni bir durum yaratıyor.

Batı içinde bu konulardaki görüş ayrılıklarının büyümesi, Rusya lideri Putin’in elini çok daha güçlü hissetmesine yol açabilir. Peki bu durum Putin’i Avrupa karşısında önümüzdeki dönemde kendisini çok daha pervasız, agresif bir şekilde hareket etmeye teşvik etmez mi?

Kuzey komşusunun böyle bir çizgiye kayması Türkiye açısından ne anlama gelir?

Galiba önümüzdeki dönemde bakarken bu sorular üzerinde kafa yormaya başlamamızın zamanı geliyor"