Selçuk Üniversitesi Alâeddin Keykubad kampüsü içinde bulunan sokakta yaşayan hayvanlar için oluşturulmuş besleme noktası, üniversite yönetimi tarafından kaldırıldı. Köpeklerin belediye tarafından kampüsten toplanmaya başlandığı bildirilirken, kampüs güvenliği hayvan hakları savunucularına "besleme yapmanın rektörlük talimatıyla yasaklandığı"nı söyledi. Üniversitenin kurumsal iletişim koordinatörlüğünün T24'e yaptığı açıklamada, "besleme istasyonlarının hijyen, geçmişte yaşanan köpek saldırıları, köpeklerin öğrencilerin ve yayaların geçişlerini tehlikeye atması" nedeniyle kampüs dışına alındığı ve belediyeye kampüs içindeki köpeklerin toplanması için rektörlük olarak talepte bulunulmadığı söylendi.
Önceki gün hayvanları beslemek için veteriner fakültesi ve üniversite lojmanlarının yukarısındaki boş bir arazide bulunan besleme istasyonuna giden hayvanseverlere, güvenlik görevlileri önce beslenme noktalarının taşındığını, sonra da üniversitede "besleme yapmanın rektörlük talimatıyla yasaklandığını" söyledi. Güvenlikler, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin kampüsteki köpekleri 3 gündür, her gün 7 köpek olacak şekilde toplandığını ve belediyenin kendilerini kampüsteki köpeklerin tamamının toplanacağı konusunda bilgilendirdiğini aktardı.
Rektörlük kararının ardından kaldırılan köpekleri besleme noktası
Kampüste köpekleri besleyen vatandaşların aktardığına göre daha önce üniversitenin veterinerlik fakültesi öğrencileri tarafından yapılan hayvan besleme noktasında; kulübeler, mama koymak için üstü kapalı platform ve su kapları bulunuyordu. Besleme noktası sayesinde hayvanlar, kampüs içindeki alana inmiyor ve bu alanda temel ihtiyaçlarını karşılıyordu.
Yeni rektör Hüseyin Yılmaz'ın ilk icraatı, besleme noktasının kaldırılması oldu
26 Temmuz'da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Selçuk Üniversitesi rektörlüğüne Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz getirilmişti. Yılmaz'ın görevindeki ilk icraatı, kampüste yaşayan hayvanların yemek ve su ihtiyaçlarını karşıladıkları beslenme istasyonunun kaldırılması oldu.
Besleme istasyonunun kaldırıldığı alanın son hali
"Hijyen problemi vardı"
Üniversitenin kurumsal iletişim koordinatörlüğü, yaşananlar hakkında T24'e açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, sadece Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi önünde bulunan 12 besleme istasyonunun kaldırıldığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Besleme noktası kampüsün dışına, tel örgülerin diğer tarafına taşındı. Burada hayvanlar yanlış besleme nedeniyle sürü haline gelmişti. Hayvanseverler başka yerde besleme yapabilirler ama hayvanların sürü haline gelip saldırmaları durumunda yine sorun olabilir.
Besleme noktasının kampüs dışına taşınmasının üç nedeni var. Hijyen problemi var. Hijyen, Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi için önemli. Düzenli ve doğru besleme yapılmıyor. Biz yönetim olarak besleme yapmıyoruz, hayvanseverler yapıyordu bunu. Öğrencilerin ve yayaların geçişleri tehlikeye atılıyordu. Burada köpekler aşırı yoğunlaşıyor. Önceki yıllarda yaralananlar oldu. Saldırılar konusunda net bilgi veremiyoruz.
"Köpeklerin toplanması için rektörlük yazısına gerek yok"
Hayvanları belediye götürmüş olabilir, bu onların görevi ama biz "Köpekler toplansın" demedik. Bu konuda resmi bir kararımız yok. Belediyeler görevini yapıyor, yeni çıkan kanun çerçevesinde köpekleri her yerden topluyor. Köpeklerin toplanması için de rektörlük yazısına gerek yok. Belediyeler arandığında zaten görevlerini yapmak zorundalar."
Alanda besleme yapan hayvanseverler: Hijyen gerekçesi gerçeklerle bağdaşmıyor
Alanda besleme yapan hayvanseverler ise üniversitenin hijyen ile ilgili gerekçesinin gerçeklerle bağdaşmadığını söyledi. Besleme alanının haftada bir kez kendileri tarafından temizlendiğini ve dezenfekte edildiğini belirten vatandaşlar, bu alanın öğrenci yurtlarının çok ilerisinde bulunduğunu da belirtti.