Gündem

Serbest fon, karma fon, borsa yatırım fonu nedir?

Sadece yetkili kuruluşlarca piyasaya sürülebilen ve tasarruf sahiplerinden toplanan paraların değerlendirilmesi yöntemiyle kazanç vadeden varlıklar, yatırım fonu olarak değerlendiriliyor. Borsaya yeni giren yatırımcılar, ''serbest fon, karma fon, borsa yatırım fonu nedir?'' şeklindeki soruları merak ediyor. Peki, serbest fon, karma fon, borsa yatırım fonu nedir? İşte, serbest fon, karma fon, borsa yatırım fonu detayları

31 Ağustos 2023 16:43

Vatandaşların farklı finansal araçlara ilgisi arttı. Bunlardan biri olan yatırım fonları sıklıkla dile getiriliyor. Serbest fon, karma fon, borsa yatırım fonu gibi terimler, gündemdeki yerini koruyor. Peki, serbest fon, karma fon, borsa yatırım fonu nedir? Yatırım fonları nasıl çalışıyor, avantajları ve dezavantajları neler? İşte bu soruların cevapları:

Fon nedir ve nasıl çalışır?

Fonlar halktan toplanan paralar karşılığında ortaklık payı, tahvil gibi sermaye piyasası araçlarından ve kıymetli madenlerden oluşan portföyleri yöneten malvarlığı olarak tanımlanmaktadır. Temel olarak fonlar gerek finansal ürünler ve piyasadaki gelişmelere hakim olamayan kişilere, gerekse bireysel portföy büyüklüğü ile kişilerin yatırım imkanı bulunmadığı ürünlerde birden fazla yatırımcıyla yatırım yapmaya imkan sağlıyor.

Fonların avantajları ve dezavantajları neler?

Fonların sunmuş olduğu temel avantaj finansal piyasalarda birikimleri değerlendirmek isteyenler için uzman/profesyonel portföy yöneticilerine erişim kolaylığı sağlamasıdır. Küçük tutarlarla bile tüm finansal yatırım araçlarına erişimle birlikte fiyat ve vergi avantajı sunan fonlar, bunun yanında tek bir varlık yerine çeşitlendirilmiş portföye yatırım yapma imkanı sunuyor.

Öte yandan fonların valörlü çalışması (satış tarihinden bir veya iki gün sonra paranın yatırım hesabına geçmesi) ve günlük tek bir fiyattan işlem gördüğü için gün içinde piyasalarda oluşan al/sat fırsatlarının fon üzerinden değerlendirmek mümkün olmuyor.

Fon tipleri neler?

Fonlar yatırım yaptıkları finansal araçlar ve portföy sınırlamalarına göre farklı fon tipleri bulunmaktadır:

Hisse Senedi Fonu,

Sektör Fonu,

Yabancı Menkul Kıymetler Fonu,

Gayrimenkul Yatırım Fonu,

Likit fon, Tahvil ve Bono Fonu,

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu,

Kıymetli Madenler Fonu,

Altın Fonu, Grup Fonu,

İştirak Fonu,

Emeklilik Yatırım Fonları,

Borsa Yatırım Fonları,

Garantili Fon,

Karma Fon,

Korunma Amaçlı Fon,

Değişken Fon,

Fon Sepeti

Serbest Yatırım Fonu